Home Novosti BiH Dodik otkrio zašto se zalaže za podjelu Kosova: “Republika Srpska ima legitimno...

Dodik otkrio zašto se zalaže za podjelu Kosova: “Republika Srpska ima legitimno pravo da….”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će se o statusu Republike Srpske jednog dana opredijeliti narod, kao i da se skoro identična situacija na Kosovu i u BiH ne može rješavati na dva različita načina.

– Svima je danas jasno kakva bi odluka bila da jednog dana ljudi u Republici Srpskoj imaju priliku da se izjasne. Gradimo upravo tu atmosferu i priliku, jednog dana narod će se opredijeliti o statusu RS. Taj status možemo da prepoznamo već danas, naravno da se podrazumijeva potpuna integriranost sa Srbijom i svim elementima – rekao je Dodik za “Kurir”.

On je istakao da Republika Srpska, ako zbog Kosova bude nastavljen i održan pritisak, ima legitimno pravo da pojača svoje zahtjeve za utvrđivanje statusa.

– Ne možete gotovo identične situacije koje imate na Kosovu i u BiH da rješavate na dva različita načina i da pričate kako Albanci imaju pravo na presedan, a BiH mora da šuti – naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, odluka o načinu rješavanja pitanja Kosova pripada isključivo zvaničnom Beogradu, i u tom pogledu treba podržati pregovarače.

– Oni koji smatraju da Kosovo treba reintegrirati u cjelini u sklopu Srbije, treba da nađu odgovore na to kako bi to izgledalo. Neka vrsta razgraničenja mentalnog već se desila, svakako i praktičnog, to bi bila jedna od najboljih varijanti – smatra Dodik.

Za Ričarda Grenela (Richard Grenell), specijalnog izaslanika SAD za Kosovo, Dodik je rekao da je imenovan u ime američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), ali da ne zna ko je on, te napomenuo da nema pozitivna iskustva s izaslanicima iz Amerike.

– Srbija nema nijednog razloga da se brine, ima svoj jasan stav. Bilo bi dobro da se sada od Rusije i Kine traži imenovanje specijalnog izaslanika, pa da vidimo onda kako ćemo te stvari rješavati. Amerika se pokazala kao zemlja koja je štitila priču o nelegalnom proglašenju Kosova državom – naglasio je Dodik.

Dodik smatra da pod vodstvom Vučića međunarodni politički položaj Srbije više nije podanički te da to što je Srbija uspjela osigurati podršku zemalja koje su ranije priznale Kosovo da povuku priznanje.

(SAFF)