Home Novosti BiH DODIK OTVORENO PRIJETI: “U BiH je poražena bilo kakva mogućnost zajedničkog života...

DODIK OTVORENO PRIJETI: “U BiH je poražena bilo kakva mogućnost zajedničkog života u postojećem političkom okviru, sramota je da Izetbegović…”

Milorad Dodik - Bakir Izetbegović
Milorad Dodik - Bakir Izetbegović

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je u BiH poražena bilo kakva mogućnost zajedničkog života u postojećem političkom okviru, jer jedan narod i njegovi politički predstavnici ne razumiju da drugi u BiH ne vide ni prošlost ni sadašnjost ni budućnost kao oni, ne vide susjede kao oni, niti razumiju da pravo na BiH imaju svi jednako.

On je naglasio da pominjanjem navodne ratne štete koju bi Srbija trebalo da plati BiH, Bakir Izetbegović nastavlja sa ratobornom retorikom koja posljednjih desetak dana dobija na intenzitetu – od napada na Srpsku pravoslavnu crkvu, preko stalnih udara na Republiku Srpsku i sve češće na Srbiju.

– Sramota je da Izetbegović pritvorenog pripadnika tzv. Armije BiH zove braniocem. Krivični zakon nijedne države, pa ni ove u koju se kune Izebegović, ne poznaje kategoriju branioca. Ili je činio zločine ili nije. Čak i da je čistih ruku ne može poručivati da je riječ o braniocu, jer je on takav samo u očima Bošnjaka. Za Republiku Srbiju on je isto što i bilo koji prestupnik pred zakonom, i kakve veze ima vlast Srbije sa tim predmetom – rekao je Dodik.

On je dodao da Izetbegović, koji je navikao da diriguje pravosuđu u BiH, pokušava da spočitava Vučiću ono što sam radi, ne računajući da postoje zemlje u kojima je pravosuđe nezavisno.

– Retorika koju koristi Bakir Izetbegović, u posljednje vrijeme sve češće i oštrije, otvarajući frontove protiv doslovno svih susjeda, i Republike Srpske i Srbije i Hrvatske, a odnedavno i Crne Gore – ne vodi ničemu osim raspadu BiH i izolaciji u kojoj je Izetbegoviću izgleda najkomotnije – zaključio je Dodik.

SB