Home Novosti BiH Dodik piše svoju historiju: RS je bila nezavisna država tri godine, a...

Dodik piše svoju historiju: RS je bila nezavisna država tri godine, a imaginarna Alijina BiH…

Republika Srpska je bila nezaobilazna kao faktor mirovnog procesa i tu činjenicu nisu mogli da izbrišu ni Vašington, ni London, ni Berlin, ni Moskva, ni Brisel, kaže Dodik

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, komentarisao je prijedlog međunarodne zajednice koji se tiče rješavanja kosovskog pitanja.

On je, na svojoj web stranici, objavio autorski tekst u kojem se, kao i po običaju, dotakao Republike Srpske. Lider SNSD-a je, između ostalog, kazao da je “Republika Srpska od ‘92 do ‘95 funkcionisala kao nezavisna država”.

– Republika Srpska je formirana 9. januara da bismo zaštitili srpski narod i da bi bila nezavisna država, što je bilo jedino realno u procesu raspada bivše Jugoslavije. U Dejtonu 1995. godine Republika Srpska je prihvatila mirovni sporazum, nazvan Dejtonskim, dala dio svog suvereniteta i nezavisnosti, mada je već tri godine do tada funkcionisala kao nezavisna država, rekao je Dodik.

Istakao je kako je među potpisnicima Dejtonskog sporazuma bila “imaginarna Alijina, nepostojeća BiH”.

– Republika Srpska je bila nezaobilazna kao faktor mirovnog procesa i tu činjenicu nisu mogli da izbrišu ni Vašington, ni London, ni Berlin, ni Moskva, ni Brisel. Zato se Republika Srpska pojavljuje kao potpisnik svih 11 aneksa Dejtonskog paketa, a pogotovo Aneksa 4 Ustava BiH, koji su potpisale, imaginarna Alijina, nepostojeća BiH, Muslimansko/Hrvatska, a kasnije Federacija BiH i Republika Srpska, kazao je on.