Home Novosti BiH DODIK POSTAVIO TEŠKE ULTIMATUME: “Ukoliko se ovo ne desi, na vaskršnjem saboru...

DODIK POSTAVIO TEŠKE ULTIMATUME: “Ukoliko se ovo ne desi, na vaskršnjem saboru proglasiti da su Bošnjaci prekršili Dejtonski sporazum i reći da Srbija…

“Srpska će ukoliko se ovo ne desi, insistirati da na vaskršnjem saboru bude donesena deklaracija kojom će se proglasiti da su Bošnjaci prekršili Dejtonski sporazum i reći da Srbija više ne može da stoji iza toga i da je spremna, kao subjekat međunarodnog prava, na međunarodnim institutima da brani Republiku Srpsku i Dejtonski sporazum”, poručio je Dodik.

Na današnjoj sjednici NSRS gdje su pale mnoge teške riječi upućene visokom predstavniku Christianu Schmidtu zbog čije odluke je sjednica i sazvana, predsjednik RS-a Milorad Dodik je pročitao svoje prijedloge i ultimatume koje namjerava postaviti sa ciljem, kako je naveo, “relaksacije situacije u BiH”.

Tekst njegovih prijedloga i ultimatuma koje je pročitao u NSRS prenosimo u cijelosti:

– Predlažem da pokušamo relaksirati situaciju u BiH na sljedeći način – da se od strane kolonijalne uprave ponište sve odluke lažnog Šmita u roku od sedam dana. Ukoliko se to ne uradi, da naši predstavnici zakažu sjednicu Parlamentarne skupštine BiH i da ta skupština proglasi nedozvoljenim i ništavnim Šmitove odluke, da zabrani organima BiH primjenu tih odluka i da proglasi sajt OHR-a neprihvatljivim i antizakonitim mjestom objave akata, kao i da PS BiH zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija.

– Predlažem da se na sjednici Predstavničkog doma PS BiH donese Izborni zakon BiH sa svim tehničkim poboljšanjima koja bi bila primijenjena odmah na izborima i da se razvlasti CIK kao paradržavni institut i organizacija i svede na ono što ta komisija zaista jeste.

– Predložiću da PS BH posebnim aktom potvrdi ustavno određenje da se odluke za nivo BiH mogu donositi samo u ovoj skupštini, kao i da se utvrdi brzi put za približavanje EU s jasnim nagovještajem o tome šta treba da se učini.

– Biće predloženo i donošenje deklaracije o potvrdi teritorijalnog integriteta BiH i političkog sistema predviđenog Ustavom i da se na taj način pošalje poruka želje za brzom stabilizacijom. Na toj sjednici treba proglasiti neprijateljima BiH američkog ambasadora Majkla Marfija, britanskog ambasadora, Šmita i njemačkog ambasadora, zabraniti im djelovanje i izbaciti ih iz BiH.

– Ukoliko se to ne desi, predložiću da Republika Srpska, odnosno njeni predstavnici ne odlučuju na nivou BiH. Predložiću i da sa partijama s kojima se nalazimo u partnerstvu na nivou BiH odmah suštinski i formalno raskinemo partnerstvo i ponudimo drugim strukturama kod Bošnjaka, na primjer SDA, da napravimo određeni dogovor koji bi omogućio novo vrijeme.

– Republika Srpska će donijeti deklaraciju i potvrditi teritorijalni integritet BiH, kao i ustavno uređenje sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Da Republika Srpska odmah nastavi sa sprovođenjem svih do sada donesenih odluka NSRS u vezi sa statusom Srpske – da se povuče iz sporazuma o vojsci, indirektnim porezima, VSTS i svim drugim sporazumima, da aktivira zakon o Agenciji za lijekove i druge zakone, koji su pripremljeni, donese po hitnoj proceduri, kao i da odmah donese svoj izborni zakon i taj zakon već danas usvoji u formi nacrta.

– Srpska će ukoliko se ovo ne desi, insistirati da na vaskršnjem saboru bude donesena deklaracija kojom će se proglasiti da su Bošnjaci prekršili Dejtonski sporazum i reći da Srbija više ne može da stoji iza toga i da je spremna, kao subjekat međunarodnog prava, na međunarodnim institutima da brani Republiku Srpsku i Dejtonski sporazum. Još jedna mjera je da NSRS donese zaključak u okviru razmatranja ukupne situacije i obaveže Vladu da napravi sveobuhvatan program mjera i aktivnosti usmjerenih ka opremanju i modernizaciji policije Srpske.