Home Novosti BiH Dodik pozvao na proteste: CIK je odmetnuta grupa, RS će sama provoditi...

Dodik pozvao na proteste: CIK je odmetnuta grupa, RS će sama provoditi izbore

Sjednica Narodne skupstine RS biće održana 26.10. a na njoj će biti razmatran rebalans budžeta Republike Srpske za ovu godinu. Također, 1.11. biće i druga sjednica NSRS u starom sazivu gdje će se usvojiti novi budžet i ekonomska politika za 2023. godinu, rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodao je da je cilj da se održi politika stabilnosti i rasta plata i penzija.

“Ono sto je dokaz ispravne ekonomske politike je mogućnost da RS redovno, bez zastoja isplaćuje svoje obaveze”.

Objašnjava da 1. novembra održavaju sjednicu NSRS u starom sazivu, kojem je to i zadnji dan nadležnosti, a sve kako bi spriječili privremeno finansiranje.

“Vlada RS je već danas uputila zahtjev za rebalans. Čim bude gotov dokument budzeta uputniće i zahtjev za posebnu sjednicu za novembar”, istakao je.

“Ovaj budžet će da bude stimulativan i za privredu”, kaže Dodik.

“Oni žele da se RS desi što gora situacija, jer je to bolje za njih, kaže Dodik optužujući opoziciju za opstrukcije, ali navodi da ce koalicija imati većinu da usvoji pomenute dokumente.

Govorio je i o drugim aktuelnim dešavanjima, izborima, prebrojavanju i protestima koje je najavio SNSD i koalicija za utorak.

“Ovih dana ističe zabrane izvoza peleta. Mi smo odlučili, čekamo da Savjet ministara donose odluku, da proizvođači mogu da izvezu 50%, proizvodnje, a 50 % da bude za domaće tržište. Cijena neće moći da pređe 550 KM. Tada su slobodni da drugih 50% plasiraju gdje žele, po cijeni koju hoće”.

Mogućnost dodjele kandidatskog statusa za BiH bi mogla biti dobra vijest, ali..

“Dajući status kandidata oni pokušavaju da zadrže lažnog Visokog predstavnika i strance u Ustavnom sudu. To je špekulacija EU. To je ponuda koja nije fer, ako ostaje visoki predstavnik, pogotovo ovaj lažni. Ako je to ponuda, mi ne prihvatimo to sa oduševljenjem”, naglašava.

Najavio je mogućnost donošenja zakona o izborima u RS.

“Da to bude u nadležnosti republičke izborne komisije, a ne ove uzurpatorske. Moja pobjeda je neupitna. Sutra CIK-u ističe rok da objavi preliminarne rezultate. Mislim da namjerno bježe od toga da ih proglase, tvrdeći da to ne mogu. Ponovno prebrojavanje potvrđuje preliminarne tezultate. CIK je odmetnuta grupa, koja nema odgovornost prema javnosti”.

O protestima najavljenim za utorak kaže:

“Pozivam narod u utorak u 18h, u park Mladen Stojanović da se borimo za slobodu i mogućnost da provodimo slobodno izbore”.

Konferencija za novinare je održana u prizemlju administrativnog centra Vlade Republike Srpske u Banjaluci.