Home Novosti BiH DODIK PRIJETI I POSTAVLJA ULTIMATUME: “Od Bošnjaka zavisi sudbina BiH!”

DODIK PRIJETI I POSTAVLJA ULTIMATUME: “Od Bošnjaka zavisi sudbina BiH!”

“Spremni smo za EU i to otvoreno pokazujemo konkretnim djelima, ali bez spremnosti druge strane nema ni evropskog puta.”

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik poručio je danas da sada “svi u BiH stoje zaglavljeni dok Amerikanci ne izmisle nešto novo što ‘trojka’ može predstaviti kao svoje”.

Dodik je kazao da “sarajevske stranke”, umjesto ravnopravnog i partnerskog odnosa, opet guraju priču o “pravima najbrojnijeg naroda” da odlučuje o procesima u BiH, ali da svakim njihovim pokušajem da negiraju osnovne principe na kojima počiva, ubijaju i BiH.

“Opet imamo isti rasplet događaja. Svako ko prati politička dešavanja, može da dođe do istog zaključka – Amerikanci su opet odigrali svoje. ‘Trojka’ se pokušala predstaviti kao nosilac promjena i konstruktivan partner, a u suštini su poslušnici koji ne mogu da iznesu i dovrše priču u vezi s ispunjavanjem reformi koje traži EU iz jednog prostog razloga – to se ne dopada Amerikancima”, rekao je Dodik.

On je istakao da je i “Holandija ovih dana naročito aktivna”, a ministar vanjskih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković još aktivniji. Optužio je pojedine medije i portale koji pišu o podizanju sankcija protiv zvaničnika RS, “u službi stranaca”, a da su predstavnici Bošnjaka “likovali i sami pozivali da se to privede kraju, da se spriječi njegovo /Dodikovo/ političko djelovanje, RS izoluje i da se dižu optužnice”. Ponovo je optužio SAD da stoje iza svega.

“Stvarni smisao svega toga je bio disciplinovanje Srba. To je način na koji Amerika funkcioniše. Ako vas ne mogu kupiti, onda će vas uništiti. Jasna stvar. Danas kada pišu o njima, nije im baš svejedno, sad kažu to su laži. Jednakim žarom su komentarisali i dočekali podizanje optužnice protiv mene, a pitanje je kada će početi podizati optužnice i protiv njih. BiH nema pravosuđe niti vladavinu prava”, naglasio je Dodik na društvenoj mreži “X” te poručio:

“Spremni smo za EU i to otvoreno pokazujemo konkretnim djelima, ali bez spremnosti druge strane nema ni evropskog puta.”

Bošnjaci su, kaže on, pred najvažnijom odlukom i od njihove odluke zavisit će i sudbina BiH.

Prema njegovim riječima, “Amerika ne može da donosi odluke umjesto izabranih predstavnika niti Bošnjaci mogu da ostvare dominaciju o kojoj maštaju”.

“Svi treba da prihvate jedino moguće rješenje koje obezbjeđuje mir i stabilnost u BiH, a to je dosljedna primjena Dejtonskog sporazuma. Bez toga neće biti ni BiH, a ni evropskog puta”, poručio je Dodik.