Home Novosti BiH DODIK PRVI PUT PROGOVORIO O OSMICI: “U vrijeme njegovog mandata ta služba...

DODIK PRVI PUT PROGOVORIO O OSMICI: “U vrijeme njegovog mandata ta služba imala je nalog da prati predsjednika…”

On je kazao da bi proglašenje nezavisnosti Republike Srpske bila krajnja mjera koja bi bila preduzeta kao reakcija, jer se neće trpjeti nametanja, “pogotovo oduzimanje imovine koju RS kao država ima”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je “ponosan što je ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno izjavio da podržava politiku RS-a i da se politika Republike Srpske i Rusije preklapa”.

“Smatram da je to najviše moja zasluga. Jedini ja razgovaram sa njim od rukovodstva Srpske. On zna o čemu se radi. Sav problem je što mi pokušavamo da objasnimo Zapadu, ali oni neće da slušaju, već imaju svoje dobijene zadatke”, kazao je Dodik.

-BiH je neodrživa i potpuno u stanju nemogućnosti da egzistira, te kroz istoriju ni Austrougarska, ni kralj, ni Tito, ali ni šest visokih predstavnika nisu uspjeli da objedine narod u BiH, jer ona ne može da bude država, nema elemenata, kazao je on.

“Jedini narod koji može da napravi državu je srpski narod. I mi to pokazujemo kroz Republiku Srpsku. Kada bi se BiH raspala u ovom trenutku, ništa ne može da egzistira osim Republike Srpske. Mi bismo sutradan nastavili da živimo kao nezavisna država. Oni bi svi popadali, ne bi bilo kantona, morali bi se razilaziti muslimani i Hrvati”, rekao je Dodik za televiziju “Happy”.

-Sve muslimanske bošnjačke stranke u BiH imaju isti cilj – unitarizacija i centralizacija BiH, što podrazumijeva centralizaciju svih moći u Sarajevu iz koga je protjerano 156.000 Srba i koji se nisu vratili i ostavili bogatstvo više od 80 milijardi dolara. I sav naš problem sa Zapadom je što Zapad misli da mi to treba da prihvatimo, da smo mi kao krivi kroz istoriju, a njihova istorija samo seže do krivice koju nam pripisuju za 1992. godinu. Nismo mi razbili Jugoslaviju, naveo je Dodik.

-Srbi su slobodarski narod i ključna im je riječ sloboda, jer ko nema slobodu, nema ni egzistenciju, što se najbolje vidi kod Srba u Hrvatskoj i u FBiH, kazao je on.

Govoreći o bivšem direktoru Obavještajno bezbjednosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću, koji je uhapšen, Dodik je kazao da je u vrijeme njegovog mandata ta služba imala nalog da prati predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Gledao sam taj nalog. Zna i Vučić za to. Nalog da se prati rukovodstvo Srbije? Dokle su oni otišli”, naveo je Dodik i dodao da je javna tajna da Amerikanci upravljaju u OSA i da Mehmedagić nikada ne bi bio direktor da Amerikanci i CIA to nisu tražili.

“Mi smo rekli kada dođe neko drugi iz Amerike koji hoće sa nama da razgovara, a ne da donosi odluke o nama, mi ćemo razgovarati”, rekao je on

Dodik je rekao da je Amerika još jaka i da treba izbjeći konfrontaciju sa njom, ali da ni Amerika nije ono što je bila.

Govoreći o ЕU, Dodik je naveo da u Еvropi danas postoji struktura koju čine Zeleni, a koja je podanička američkoj administraciji koja je globalno imala samo jedan interes, a to je da spriječi približavanje Еvrope i Rusije.

On je kazao da bi proglašenje nezavisnosti Republike Srpske bila krajnja mjera koja bi bila preduzeta kao reakcija, jer se neće trpjeti nametanja, “pogotovo oduzimanje imovine koju RS kao država ima”.

“Republika Srpska je država po svemu – po teritoriji, narodu, funkcijama koje obavlja. To što neki neće da priznaju da smo država to je njihov problem, ali mi živimo život države. Nama je BiH moranje i nije ništa što mi trebamo”, rekao je Dodik.