Home Novosti BiH Dodik: Prvo ću Kusturicu postaviti za savjetnika

Dodik: Prvo ću Kusturicu postaviti za savjetnika

– Moj bazični kabinet kao srpskog člana Predsjedništva biće u Istočnom Sarajevu, u Administrativnom centru RS-a. Tu ću obavljati svoje dužnosti, kazao je Dodik

Predsjednik RS-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će mu prvi potez u Sarajevu biti imenovanje reditelja Emira Kusturice za savjetnika.

On je u intervjuu za “Večernje novosti” od utorka rekao i da će mu među prvim potezima biti izmjena Poslovnika Predsjedništva, ali i postavljanje zastave Republike Srpske u zgradu Predsjedništva.

“Moj bazični kabinet kao srpskog člana Predsjedništva biće u Istočnom Sarajevu, u Administrativnom centru RS-a. Tu ću obavljati svoje dužnosti. Kada budu sastanci u Predsjedništvu BIH, vidjećemo. Ako ne bude zastava RS-a u Predsjedništvu, sjednice ćemo održavati putem linka”, rekao je Dodik.

Upitan da li očekuje pritisak druga dva člana Predsjedništva po pitanju članstva BiH u NATO, Dodik je rekao da od toga nema ništa, odnosno da dolazi u obzir saradnja putem Partnerstva za mir.

On je dodao i da namjerava da predloži ostalim članovima Predsjedništva odluku da zatraže od EU da BiH dobije status kandidata bez obzira na stanje u njoj, jer bi taj status “umnogome stabilizovao stanje”.

“Ovo je prilika za EU da pokaže da se zalažu da BiH bude dio EU. Ovo treba da se gleda kao molba, a ne ucjena”, zaključio je Dodik.

Govoreći o čestitki koju je nakon izbora dobio od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Dodik je rekao da mu je on poručio da RS-a i Srbija grade još bolje odnose, kao i Srbija i BiH.

“Radujem se tome da BiH i Srbija grade bolje odnose. BIH nije Sarajevo i to svima mora biti jasno. Isto tako BiH nije jedan član Predsjedništva”, rekao je Dodik.

OSLOBOĐENJE PORTAL