Home Novosti BiH Dodik: RS će proglasiti nezavisnost ako Šmit nametne zakon o imovini, pripremamo...

Dodik: RS će proglasiti nezavisnost ako Šmit nametne zakon o imovini, pripremamo se za to

Dodik: RS će proglasiti nezavisnost ako Šmit nametne zakon o imovini
Dodik: RS će proglasiti nezavisnost ako Šmit nametne zakon o imovini

Ukoliko “nelegalni Kristijan Šmit” pokuša da nametne zakon o imovini, Republika Srpska će odmah proglasiti nezavisnost, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u emisiji Telering.

Dodik je poručio da Republika Srpska neće biti nespremna, već će odmah proglasiti nezavisnost i to bez ijednog ispaljenog metka.

“Mi smo imali veliki pripremni sastanak za jednu takvu situaciju”, rekao je Dodik.

On je naveo da ima informaciju da će visoki predstavnik Šmit nametnuti zakon u januaru.

“Ukoliko on kaže bilo kog dana u pet sati popodne, nek računa da smo mi u 11 održali Skupštinu i proglasili nezavisnost. I to znači nezavisnost u svemu – novi finansijski sistem i teritorija pod kontrolom RS. Nećemo sprečavati prolaze i kretnje”, istakao je predsjednik RS.

Dodik je rekao da Republika Srpska nema namjeru da pravi kineski zid, “ni teške granične prelaze sa FBiH, osim ako bude primorana”.

“Ne očekujemo da će se neko iz FBiH ohrabriti da napadne Republiku Srpsku. I u takvim okolnostima mi ćemo procijeniti na koji način ćemo djelovati. Od EUFOR-a očekujem da stane na međuentitetsku liniju i spriječe dodir”, rekao je on.

Dodik je dodao da će “Amerikanci biti bijesni i da će pokušati da traže intervencije”, ali da vjeruje da prijatelji RS to neće dozvoliti.

“Na raspolaganju sam i lokalnom i međunarodnom pravosuđu jer mislim da smo u pravu”, istakao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li će to dovesti do njegove smjene, Dodik je rekao da će nastaviti da bude predsjednik Republike Srpske i da ga ni Amerikanci ni Šmit ne mogu smijeniti.