Home Novosti BiH Dodik: Samo da položim zakletvu i uradiću ovo još na prvoj sjednici…

Dodik: Samo da položim zakletvu i uradiću ovo još na prvoj sjednici…

Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je danas će 19. novembra položiti zakletvu u Narodnoj skupštini RS-a, a da ga dan nakon toga čeka inauguracija u Sarajevu.

Na sjednici u Skupštini RS-a će, kaže, biti prvo verifikovani mandati novog saziva entitetskog parlamenta, a zakletvu će položiti i novoizabrana predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

-Prvo će biti birano skupštinsko rukovodstvo, odnosno verifikacija mandata, nakon toga će zakletvu položiti novoizabrani predsjednik Republike Željka Cvijanović, a onda i ja – rekao je Dodik i precizirao da ga dan poslije čeka inauguracija u Sarajevu.

Kaže da je predviđeno da članovi Predsjedništva dobiju sertifikat i polože zakletvu, a potom da se i konstituiše Predsjedništvo i odredi predsjedavajući ove institucije.

-Tekst zakletve je potpuno benigan. Predsjedavajući ima obavezu da u nekom skorijem roku zakaže prvu sjednicu. Na prvoj sjednici inicirat ću prijedlog izmjena Poslovnika o radu Predsjedništva BiH – ponovio je Dodik.

Na toj funkciji će, navodi, kao jednu od prvih stvari predložiti da se ukine Zakon o javnim nabavkama u BiH i da se pronađe jedan od najboljih modela koji funkcioniše u EU, koji će se prilagoditi ovom području.

Dodik se danas u Doboju sastao s gradonačelnikom tog grada Obrenom Petrovićem, koji je rekao da je spreman da s Dodikom, čiju energiju je pohvalio, radi u narednom periodu.

Ističući da je Dodik pokazao da “voli Doboj”, u kojem je podržao određene projekte, Petrović, koji je novoizabrani poslanik u parlamentu BiH, kazao je da cijeni samo rad i da će Dodik imati njegovu podršku kako bi “radili zajedno na dobrobit RS i Doboja”.