Home Novosti BiH Dodik se uplašio?! – VB najavila jačanje vojnog prisustva u BiH, lider...

Dodik se uplašio?! – VB najavila jačanje vojnog prisustva u BiH, lider SNSD-a poručio: BiH nema izazove koji bi zahtijevali dodatne snage

Dodik ne vidi razlog zbog čega bi Britanci ovdje došli

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da najava britanske Ambasade u BiH da bi njihova zemlja mogla pojačati svoje vojno prisustvo u BiH nije prihvatljiva i “sigurno neće dobiti podršku Predsjedništva BiH”.

– Smatram da je postojeći kontigent vojnika u sastavu misije Altea sasvim dovoljan i da BiH nema izazove koji bi zahtijevali dodatne snage – kazao je Dodik za Srnu.

Dodik je naveo da niko od legitimnih predstavnika mirovne misije u BiH nije govorio o potrebi proširivanja misije, niti o ugrožavanju stabilnosti u BiH, te da ne vidi razlog zbog čega bi Britanci ovdje došli.

– Zato je legitimno, ali i logično da sumnjam u namjere Britanaca koji su izašli sa ovom inicijativom, i to baš u izbornoj godini – izjavio je Dodik.

Podsjetimo, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva razmatra načine na koje može ponovo pojačati vojni angažman u BiH.

– Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje snažno posvećeno sigurnosti i stabilnosti BiH i cijelog zapadnog Balkana. Iako nemamo planove za povećanje prisustva u pogledu učešća u mirovnoj operaciji, sagledavamo načine da pojačamo naš vojni angažman u BiH, uključujući bilateralno i putem Glavnog štaba NATO-a u Sarajevu – rečeno je jučer iz Ambasade Velike Britanije u BiH.