Home Novosti BiH DODIKOV ADVOKAT OTKRIO PLAN: Odbrana zatražila odlaganje ročišta, traži premještanje…

DODIKOV ADVOKAT OTKRIO PLAN: Odbrana zatražila odlaganje ročišta, traži premještanje…

-Riječ je o montiranom procesu koji ugrožava ustavni poredak i čiji je cilj pokušaj eliminacije legitimno izabranog predsjednika, kazao je on.

Odbrana predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika podnijela je prijedlog za odlaganje ročišta zakazanog za 20. decembar jer, kako tvrde, nije riješen drugi zahtjev za premještanje postupka iz Sarajeva u Banju Luku, rekao je za RTRS Dodikov advokat Goran Bubić.

– Između posljednjeg poziva i pretresa imamo četiri dana, a pozivanje četiri ili pet dana prije termna, od čega su dva neradna, nije uobičajeno, kaže Bubić.

Bubić očekuje da Sud postupi po zakonu i odobri premještanje suđenja u Banju Luku.

– Odbrana ne odugovlači proces, već samo vrši svoj posao. Naša je dužnost da ukažemo na stvari koje utiču na proces. Zahtjev za premještanje nije kreiran s ciljem odugovlačenja, već zbog osvetničke atmosfere u Sudu BiH koja može uticati na zakonitost procesa, kazao je on.

-Sud bi, s obzirom na argumente koji objektivno postoje i koje će odbrana predočiti na suđenju, trebalo da donese oslobađajuću presudu. Riječ je o montiranom procesu koji ugrožava ustavni poredak i čiji je cilj pokušaj eliminacije legitimno izabranog predsjednika, kazao je on.