Home Novosti BiH DODIKOV INAT JE POSTAO POGUBAN I ZA SRPSKI NAROD: Na Palama vodu...

DODIKOV INAT JE POSTAO POGUBAN I ZA SRPSKI NAROD: Na Palama vodu za gašenje požara dopremaju konjima (FOTO)

Požar je izbio na nepristupačnom terenu, a gašenje je dodatno otežano zbog toga što nema pristupnih puteva kojima bi velike cisterne mogle prići požarištu. Zbog toga se gasitelji dovijaju na sve moguće načine.

Već dva dana vatrogasci, civilna zaštita i lokalno stanovništvo se bore sa požarom koji je izbio na Ravnoj planini, na području općine Pale.

Požar je izbio na nepristupačnom terenu, a gašenje je dodatno otežano zbog toga što nema pristupnih puteva kojima bi velike cisterne mogle prići požarištu. Zbog toga se gasitelji dovijaju na sve moguće načine.

– Trenutno vodu do mjesta gašenja dopremamo i konjima. Osim toga, građevinske mašine nastoje proširiti postojeće i probiti nove puteve kako bi se moglo prići velikom cisternom do požara i kako bi se počelo gasiti. Sve je dodatno otežano time što je teren strm, nalazi se na sunčanoj strani, a i vjetar dodatno otežava gašenje i pomaže širenju požara. Sve je suho “k’o barut”. Trebalo bi nam bar još 50 do 100 ljudi, ali ni oni neće moći pomoći ako se ne probije put za veliku cisternu, kazao je za “Oslobođenje” Darko Elek, šef Službe civilne zaštite Pale.

Jedina povoljna informacija u svemu je da se vatra ne širi prema kućama.

Voda se doprema konjima (Foto: Civilna zaštita Pale)

– Kuće su ispod požara. Vatra se više kreće uzbrdo i na stranu, za sada ne ide nizbrdo prema kućama. Za sada kuće nisu u opasnosti, ali nikad se ne zna. Borba je, dodao je Elek.

Pitali smo ga da li je zatražena pomoć od državnih institucija, konkretno angažovanje helikoptera Oružanih snaga BiH u gašenju požara.

– Ne znam ja. Načelnik je u toku s tim. Slabo imamo i kontakte s njima. Znamo da je zauzeto, znamo da je “frka” s tim, pa ćemo vidjeti šta ćemo i kako ćemo, zaključio je Elek.

Podsjećamo, već dvije sedmice se zbog požara zahtijeva angažovanje helikoptera oružanih snaga BiH, ali to nije moguće bez odobrenja i trećeg člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Dodik, kao i drugi zvaničnici iz RS-a, odbijaju učestovovati u radu institucija BiH, pravdajući to nametanjem zakona o zabrani negiranja geonocida od strane bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka.

No, kako stvari stoje, RS i srpski narod bi mogli “naplatiti” njihov nerad i inat.

(Oslobođenje)

Previous articleMIJATOVIĆ OTKRIO KAKAV SCENARIO ČEKA LIDERA SNSD-a: “Aleksandar Vučić je definitivno pomnožio Milorada Dodika sa nulom! Potpuno je jasno…”
Next articleKABUL JE ŠAPTOM PAO: Predsjednik Afganistana napustio zemlju, portparol talibana poručio – “Želimo otvoriti novo poglavlje…”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.