Home Novosti BiH DODIKOV IZLET U DANILOVGRAD ODJEKNUO U REGIONU: Dočekali ga kao brata i...

DODIKOV IZLET U DANILOVGRAD ODJEKNUO U REGIONU: Dočekali ga kao brata i poklonili mu ikonu, a onda je PRIZNAO SVE

Crna Gora je posljednjih dana bila najužarenija zemlja regije, a razlog je bilo ustoličenje novog mitropolita.

U toj se zemlji, na Cetinju prošle nedjelje održalo ustoličenje novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikija čemu je prisustvovao i patrijarh SPC-a Porfirije, ali uoči samog ustoličenja odvijala se prava drama.

Demonstranti su, u namjeri da spriječe ustoličenje blokirali ceste i sukobili se s policijom.

Porfirije i novi mitropolit stoga su stigli helikopterom dok je policija rastjerivala demonstrante suzavcem i gumenim mecima. Letjelo je kamenje i staklene boce, a bačen je i molotovljev koktel. Ozlijeđeno je više osoba.

Crna Gora je podijeljena unatoč pokušajima Srpske pravoslavne crkve da događaj prikaže kao običan vjerski čin. Kakva će biti vladavina novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija pokazuje i njegova izjava koju je dao u subotu.

Joanikije je istaknuo kako je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik bio glas razuma iz Republike Srpske prema Crnoj Gori, kao i glas mira i bratskog pomirenja, pišu hrvatski mediji.

Kako, pak, prenose srbijanski mediji, mitropolit Joanikije dočekao je jučer Dodika u manastiru Ždrebaonik kod Danilovgrada zajedno sa igumanijom mati Justinom i monahinjama i tom prilikom su mu poklonili ikonu Bogorodice sa života Svetog Arsenija Sremca.

“Posebno nam je drago što smo danas dočekali političara koji više desetljeća ima veliki utjecaj, a koji nije mogao prisustvovati ustoličenju, ali nije propustio priliku da čestita taj čin”, rekao je Joanikije.

On je rekao da dočekuje Dodika “kao brata, koji doprinosi miru i stabilnosti u Republici Srpskoj i Crnoj Gori.”

Dodik se zahvalio na daru i još jednom čestitao mitropolitu Joanikiju ustoličenje. Nakon razgovora kazao je da su srpski narod i Srpska pravoslavna crkva (SPC) jedno i da kao takvi moraju opstati.

On je istaknuo da je narod u RS-u i Srbiji uvijek spreman razgovarati o svemu što je potrebno za pomoć narodu u Crnoj Gori.

“SPC je ovdje učinila sve da spriječi da se oduzmu hramovi, a to je pokazala kroz podršku naroda. Mi smo u Republici Srpskoj kao znak podrške organizirali litije u Banjaluci i Trebinju i davali podršku na različite načine, jer smo smatrali da smo jedno i da to jedno ne može nitko promijeniti. To jedno mora opstati, a jedno se zove srpski narod i SPC”, rekao je Dodik.

(SB)

Previous article„NAŠI NEPRIJATELJI SU IZETBEGOVIĆ, DODIK I ČOVIĆ…“: Senad Pećanin sve sažeo u 30 sekundi, pogledajte reakciju građana Sarajeva
Next articleNOVI UDAR IZ SUSJEDSTVA: „Izgleda kako Džaferović i Komšić smatraju da je normalno usred Europe…“
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.