Home Novosti BiH DODIKOV POSILNI NA ČOVIĆEVOM TRAGU: „Bakir Izetbegović je sramnim izjavama stvari vratio...

DODIKOV POSILNI NA ČOVIĆEVOM TRAGU: „Bakir Izetbegović je sramnim izjavama stvari vratio unatrag…“

Istakao je da u SNSD-u konstantno imaju osjećaj da se pri formiranju vlasti na nivou BiH ide jedan korak naprijed, a tri ili četiri koraka nazad

Svi građani, i Republike Srpske i Federacije BiH, od vremena izbora pa do danas, su postali taoci nesređenih odnosa u bošnjačkom političkom korpusu i nemogućnosti da se oni dogovore na koji način će da učestvuju u Savjetu ministara, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević, gostujući u emisiji Post faktum RTRS-a.

Istakao je da u SNSD-u konstantno imaju osjećaj da se pri formiranju vlasti na nivou BiH ide jedan korak naprijed, a tri ili četiri koraka nazad.

“Moram da podsjetim da smo prije mjesec dana imali prvi sastanak SNSD-a i SDA, i to SNSD kao pobjednička stranka u Republici Srpskoj, a SDA kao stranka koja je dobila najviše glasova u bošnjačkom narodu. Samo dan poslije tih razgovora imali smo najavu inicijative SDA o promjeni imena Republike Srpske, što je potpuno nedopustivo i krajnje uvredljivo za nas u SNSD-u i sve građane Republike Srpske”, rekao je Kovačević.

On je istakao da je lider SDA Bakir Izetbegović ponovo i nakon zadnjeg sastanka sa liderima SNSD-a Miloradom Dodikom i HDZ-a BiH Draganom Čovićem, vratio stvari unazad.

“Bakir Izetbegović je sramnim izjavama o srpskom narodu i Kosovu opet sve stvari vratio unazad. Mi stvarno vjerujemo, mi se nadamo da će oni u bošnjačkom političkom korpusu da se uozbilje i da će. pošto se bave poliitkom, početi da rade svoj posao. Nadamo se da će prestati sa provokacijama, da će se posvetiti formiranju vlasti i početi da brinu o građanima i Republike Srpske i Federacije BiH”, kazao je Dodikov glasnogovornik, dodavši kako SNSD nema puno stvari oko kojih se može složiti sa SDA.

“Ono oko čega se možemo složiti sa Bakirom Izetbegovićem jeste da se Savjet ministara sastavlja na isti način kao što je sastavljena i BiH. BiH je sastavljena od entiteta i ljudi koji imaju legitimitet entiteta sastavljaju Savjet ministara”, kazao je Kovačević.

Istakao je da očigledno ne postoji konsenzus oko članstva u NATO-u, te dodao da buduću saradnju sa strankama u Federaciji oko formiranja vlasti u BiH vidi kroz Dejtonski sporazum i EU integracije.

(SB)