Home Novosti BiH DODIKOV SAVJETNIK NE KRIJE ZABRINUTOST: „Ako HDZ uđe u taj aranžman, ko...

DODIKOV SAVJETNIK NE KRIJE ZABRINUTOST: „Ako HDZ uđe u taj aranžman, ko garantuje da će partneri sa nivoa FBIH ispoštovati dogovor…“

Odgođeno je potpisivanje koalicijskog sporazuma između Osmorke i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, no prema neslužbenim informacijama do konačnog potpisa moglo bi doći do kraja sedmice.

Uoči današnjeg sastanka u centrali SDP-a BiH u Sarajevu gdje je najavljen razgovor između opozicije iz bh. entiteta Republika Srpska i čelnika SDP-a BiH na kojem bi trebalo biti dogovoren izbod delegata u Dom naroda, oglasio se Milan Tegeltija, smijenjeni predsjednik VSTV-a, a danas savjetnik predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Tegeltije ne krije zabrinutost mogućim ishodom pregovora i uspostave vlasti u Federaciji BiH.

-Logika govori da bi se prvo morala formirati vlast u BIH, pa u FBIH. Ako HDZ uđe u aranžman u FBIH prije BIH, ko garantuje da će partneri sa nivoa FBIH ispoštovati dogovor na nivou BIH? Kod sarajevskih stranaka nikad se ne zna šta ih može prenijeti kad se jednom obezbjede i vlasti u Federaciji BIH, poručio je Tegeltija.

Podsjetimo, odgođeno je potpisivanje koalicijskog sporazuma između Osmorke i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, no prema neslužbenim informacijama do konačnog potpisa moglo bi doći do kraja sedmice.

(SB)