Home Novosti BiH DODIKOV SAVJETNIK RADOVAN KOVAČEVIĆ NAPAO KOMŠIĆA: “Uz pomoć SDA i SDS pokušava...

DODIKOV SAVJETNIK RADOVAN KOVAČEVIĆ NAPAO KOMŠIĆA: “Uz pomoć SDA i SDS pokušava izvršiti državni udar u BiH”

“U svemu tome su mu asistirali kadrovi Bakira Izetbegovića”, kaže Kovačević

“Činjenica da je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio navodnu instrukciju Predsjedništva BiH diplomatsko-konzularnoj mreži u vezi postupanja sa krizom u Ukrajini, a bez saglasnosti druga dva člana i bez odluke Predsjedništva, najgrublje je kršenje Poslovnika Predsjedništva BiH, Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma”, rekao je za RTRS Radovan Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorada Dodika.

“To u najmanju ruku predstavlja direktan pokušaj državnog udara u BiH”, dodao je on.

Kovačević kaže, da kada se uzme da su mu u svemu tome asistirali kadrovi Bakira Izetbegovića i opozicije, na čelu sa Mirkom Šarovićem, “onda je jasno na koji način se provodi kompletna zavjera protiv Ustava, Dejtona, srpskog i hrvatskog naroda i Republike Srpske”.

“Ministarstvo vanjskih poslova BiH koje vodi Bisera Turković (SDA) proslijedilo je takvu instrukciju, koja ne može da bude instrukcija Predsjedništa BiH, a taj dopis je potpisao jedini pomoćnik Turković iz reda Srba, a to je Ljubo Grković, koji dolazi iz SDS-a”, rekao je Kovačević i podsjetio da je Grković poznat javnosti po tome što se ranije potpisivao kao efendija Grković.

“On je neko koga je direktno u saradnji sa Izetbegovićem postavio Šarović. To su stvari koje su od ranije poznate”, kaže Kovačević.

Ističe da RS dugo insistirala na tome da se riješi problem, da u MVP ne postoji nijedan pomoćnik koji dolazi iz reda srpskog naroda.

“Turković je u saradnji sa Šarovićem postavila Grkovića i jasno rekla svima u Ministarstvu da sve buduće konsultacije koje se tiču srpskih kadrova moraju da obavljaju sa Šarovićem. To je nedopustivo”, smatra on.

Niko od Srba ambasadora i članova diplomatsko konzularne mreže, kaže Kovačević, neće ni na koji način ispoštovati ovakvu nezakonitu i neustavnu instrukciju Komšića i efendije Grkovića i to je potpuno jasno.

“Ono što mi instistiramo je da se poštuje Dejtonski sporazum i da se poštuje Ustav BiH. Mi nismo rekli šta treba da bude stav u vezi sa situacijom u Ukrajini, ali smo rekli da BiH treba da ima stav kao što ga imaju i druge zemlje”, smatra Kovačević.

Naglašava da stav u oblasti vanjske politike može da kreira samo Predsjedništvo BiH uz saglasnost sva tri člana.

“S obzirom da se tako nešto nije dogodilo, BiH je jedina zemlja u Evropi koja nema stav u vezi sa situacijom u Ukrajini”, istakao je Kovačević, prenosi RTRS.

(SB)