Home Novosti BiH DODIKOV ZASTUPNIK OTVORENO PRIJETI: “Na ovaj način odgovaramo Ustavnom sudu BiH, mi...

DODIKOV ZASTUPNIK OTVORENO PRIJETI: “Na ovaj način odgovaramo Ustavnom sudu BiH, mi imamo i druge mehanizme…”

Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u srijedu je u nastavku pete posebne sjednice usvojila po hitnom postupku Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u septembru ove godine stavio van snage.

Narodna skupština usvojila je Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti – po hitnom postupku.

Zastupnik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Mladen Ilić kazao je da je ovaj Zakon jako važan za Republiku Srpsku.

“Ovo je jedna vrsta i političke odluke, jer odgovaramo Ustavnom sudu BiH koji se više bavi politikom i radi protiv Republike Srpske”, naveo je Ilić za RTRS.

Naglasio je da je imovina Republike Srpske zaštićena.

“Iz političkog Sarajeva su najavili apelacije i rade nešto na silu. Mi imamo i druge mehanizme, kao što je Zakon o premjeru i katastru. I ovaj zakon je neometano prošao. Kroz taj zakon takođe možemo riješiti mnoge stvari”, dodao je Ilić.

Podsjetimo, Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u srijedu je u nastavku pete posebne sjednice usvojila po hitnom postupku Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u septembru ove godine stavio van snage.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 22. septembra na plenarnoj sjednici, odlučujući o zahtjevu šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, utvrdio da entitet Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, jer je to nadležnost države.

(SB)