Home Novosti BiH DODIKOVI ZASTUPNICI BLOKIRALI STRATEŠKI PROJEKT U BiH: Sve pravdaju navodnim ugrožavanjem vitalnih...

DODIKOVI ZASTUPNICI BLOKIRALI STRATEŠKI PROJEKT U BiH: Sve pravdaju navodnim ugrožavanjem vitalnih nacionalnih interesa Srba…

Prema nezvaničnim izvorima, neki privatni interesi koče izgradnju velikih infrastrukturnih projekata, a time i razvoj bh. ekonomije.

U septembru prošle godine, nakon teških višemjesečnih pregovora o trasi autoputa kroz Brčko, koji bi trebao unaprijediti saobraćajnu komunikaciju između Sarajeva i Beograda, postignut je dogovor između državnih, entitetskih i lokalnih zvaničnika. Međutim, osam mjeseci kasnije, Distrikt je ponovo kočnica u realizaciji ovog velikog infrastrukturnog projekta.

Prijedlog trase autoputa kroz Distrikt, koja bi trebala biti saobraćajno čvorište između glavnih gradova BiH i Srbije te generalno u ovom regionu, krajem prošle godine izložen je na javni uvid, nakon čega je uslijedila procedura dostavljanja primjedbi.

„Ljudi nisu upoznati kuda je planirano da prolazi trasa autoputa. To je nešto što je otvorilo veliku raspravu. Jedan dio tvrdi da jesu upoznati, drugi dio tvrdi da nisu. Meni je dovoljno što imam kopije blizu 600 potpisa građana MZ Brka, koji ne podržavaju prijedlog trase“, izjavila je Ina Pamukčić-Karagić, SBB-ova zastupnica u Skupštini Distrikta.

Konačni prijedlog trase autoputa nisu prihvatili članovi Vlade i zastupnici u Skupštini iz reda srpskog naroda. Smatraju da im je ugrožen vitalni nacionalni interes, što je prvi takav slučaj u historiji Distrikta, tako da se stvorila konfuzna situacija.

„Sad se ovdje nešto dogodilo skroz meni nejasno. Ja ću se morati kroz neko vrijeme zainteresirati za to koji su daljnji koraci, jer je ovo za mene nova informacija“, kazao je potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović (HDZ BiH).

Predsjednik Skupštine Siniša Milić (SNSD) ističe kako taj prijedlog nije dobio podršku jer se politički predstavnici iz reda srpskog naroda nisu složili s njim: „I to je fakt. I to treba prihvatiti kao činjenicu i odatle krenuti ponovo tražiti neku vrstu kompromisa“.

„Mi se moramo dogovarati i pregovarati, jer Distrikt je BiH u malom. Vjerujem da ćemo vrlo brzo donijeti određene zaključke i da nećemo biti kočnica“, poručio je NiP-ov zastupnik Damir Bulčević.

„Njima ne odgovara južnija trasa. Time se onemogućava razvoj grada prema jugu. Ovo je praktično pitanje. Prirodna barijera je rijeka Sava, a fizička bi bila autocesta, ne bi omogućila razvoj grada prema jugu. Istočno i zapadno može se to raditi. To je temeljni problem“, navodi Esed Kadrić, predsjednik brčanske SDA.

Prema nezvaničnim izvorima, neki privatni interesi koče izgradnju velikih infrastrukturnih projekata, a time i razvoj bh. ekonomije.