Home Novosti BiH DOK SE SVAĐAJU ALIJA I SALKO, “ISTJERAŠE” TITA IZ SREBRENICE: Teške optužbe...

DOK SE SVAĐAJU ALIJA I SALKO, “ISTJERAŠE” TITA IZ SREBRENICE: Teške optužbe iz SDA na račun SDP-ovca, jedan je u očima drugog – zaluđen, a načelnik Općine…

(…) razmišlja o nazivima ulica.

Priredio: Dino Bajramović

Kao da je neki problem promijeniti naziv ulice Maršala Tita. Dobro, u Sarajevu bi bio. I bio je. I u Mostaru. Ali u Srebrenici baš i nije. Ali, čisto logično, ako se dosad zadržao zašto ne bi i odsad. No, načelnik te opštine i nije neko, bar prema njegovom ponašanju, ko se više puta u životu sreo s logikom. A činjenica jeste i da malo treba pa da se Bošnjaci u tom gradu posvađaju.

IMENOVANA KOMISIJA
Iz općinskih odbora SDA Srebrenica i Stranke za Bosnu i Hercegovinu opet govore o izdaji Salka Tursunovića iz SDP-a, predsjednika Skupštine opštine ovo grada.

„Odbornik Salko Tursunović koga su Srbi izabrali za predsjednika Skupštine općine Srebrenica u saradnji sa srpskim političkim partijama i rukovodstvom lokalanog NiP-a formira komisiju za izmjenu naziva ulica u Srebrenici, čime Srebrenica uskoro dobija Trg 9. januar i ulicu Gorana Zekića“, saopćio je OO SDA Srebrenica:

„Nije ovo prva izdaja Salke Tursunovića, ali nas iznenađuje pristanak rukovodstva NiP-a da bude dio izdajničke ekipe koja će sprovoditi velikosrpske političke projekte. Prije samog održavanja Skupštine pozvali smo predložene članove komisije i upozorili ih da ne učestvuju u izdaji Salke Tursunovića. I pored obećanja da će se povući iz procedura, nažalost nisu to ispoštovali.“

Optužbe je napisao i član SDA iz Srebrenice, Alija Tabaković, predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS. Ali i nastavio obračun s njim,

„Zaluđeni Salko je moja greška pa je dobio mandat odbornika kojeg nažalost iskorištava da sa srpskim predstavnicima zatre sve što podsjeća na Bošnjake i antifašističke vrijednosti. Zaluđeni Salko pokušava zajedno sa srpskim predstavnicima da oskrnavi Organizacioni odbor za obilježavanje godišnjice genocida. Prvi put po službenoj dužnosti opština neće učestvovati u obilježavanju godišnjice genocida. Srbi su prije dva mjeseca smijenili Hamdiju sa mjesta zamjenika načelnika opštine i ujedno predsjednika Organizacionog odbora za godišnjicu genocida. Salko je i tad šutio“, piše Tabaković: „Salko je sramota moga naroda, iako ga ne smatram neprijateljem. Pozivam nesretnog Salku kome su srpski mentori isprali mozak da i on i svi drugi objave bilo kakve dokaze o meni i mojoj porodici, bližoj i daljoj. Ako postoji bilo kakav dokaz osim laži Salke i mentora, neka me odmah prijave nadležnim institucijama, a ja ću se prestati baviti javnim poslom i povući se iz javnog života. A tebi nesretni Salkane i svima drugima neka ovo bude izazov jesi li spreman da objaviš i moje i tvoje iskorištavanje Srebrenice. Ja sam spreman i evo tebe pozivam. Ako smiješ hajde. Valjda ovi u SDP-u shavate da im ne trebaš, ili ćeš biti nastavak izdaje započet 2020. godine.“

Skupština općine Srebrenica je sjednici održanoj 5. februara imenovala komisiju za izmjenu naziva ulica u Srebrenici.

„Za odluku su glasali svi srpski odbornici i Salko Tursunović. Pored četiri člana iz reda srpskih partija imenovana su i tri člana komisije koje je predložio Salko Tursunović u sastavu: Sejdalija Suljić, predsjednik OO NiP-a, Admir Hasanović predsjednik skupštine RO NiP-a, te Salko Nukić“, pišu u saopćenju iz SDA.

NOVA DIMENZIJA OBRAČUNA
Naravno, svoj komentar je napisao i Salko Tursunović.

„Odlučno odbacujem tvrdnje koje su iznesene u vezi s mojim navodnim podržavanjem i glasanjem za uvrštavanje Odluke o izmjeni naziva ulica u Srebrenici u dnevni red sjednice Skupštine opštine Srebrenica zakazane za 29. februar. Želim istaći da su ove tvrdnje potpuno zlonamjerne i lažno iznesene od strane lokalne SDA Srebrenica. Nikada nisam podržao niti glasao za takvu odluku, niti sam ikada izrazio bilo kakvu podršku za promjenu naziva ulica u Srebrenici na način na koji to tvrde lokalni SDA-ovci. Tvrdnje o mom navodnom sudjelovanju u ‘pogubnoj politici’ na štetu Bošnjaka su potpuno lažne i izmišljene“, piše predsjednik Skupštine opštine Srebrenica:

„Svoj patriotizam sam dokazao kada je to trebalo, a sada kroz svoj rad i djelovanje nastojim maksimalno doprinjeti poboljšanju uslova života svim povratnicima sa kojima podjednako dijelim njihovu sudbinu. Lokalni čelnici SDA već godinama zloupotrebljavaju sredstva namijenjena za komemoraciju za žrtve genocida kroz Organizacioni odbor 11. juli, tako što novac dijele svojim bliskim organizacijama, kulturno umjetničkim društvima i pojedincima koji su ujedno i članovi SDA. Alija Tabaković i ljudi oko Udruženja ‘Moja adresa Srebrenica’ moraju javnosti da kažu kako je i koliko pomenuto udruženje dobilo i utrošilo sredstva namijenjena za komemoraciju 11. jula, kao i KUD Vaso Jovanović dobio i utrošio sredstva namjenjenih za komemoraciju? Koliko je članova SDA i njihovih lokalnih funkcionera bilo na platnim listama Organizacionog odbora za komemoraciju 11. jula? Njihov patriotizam se mjeri u novcu, i tu je suštinska razlika između mene i njih. Dok Alija Tabaković izražava zabrinutost, njegovo malo carstvo u Srebrenici raste, na kojem bi mu i njegov predsjednik Izetbegović pozavidio. Na kraju, za svaku svoju izgovorenu riječ, mogu da ponudim materijalni dokaz.“

Obračun Tabakovića i Tursunovića, dakle, dobio je novu dimenziju. Odnosno, obračun SDA i SDP-a, koji nije samo vezan za Srebrenicu. Uglavnom je to na svim nivoima vlasti. Do tada, načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić razmišlja.

Mladen Grujičić, načelnik Opštine Srebrenica, koji ove godine, kad se u BiH održavaju lokalni izbori, obnaša svoj drugi mandat, kaže da ne zna “napamet” koje tačno ulice će mijenjati nazive, ali smatra da bi jedno ime moglo izazvati negodovanje.

S RSE-om nije podijelio dokument s nazivima ulica koje će mijenjati ime, kao ni kompletnu listu prijedloga.

“Zaboravio sam te nazive ulica, jer ih ima zaista dosta. Ali, ono što bi eventualno moglo nekom da smeta… to je ulica Republike Srpske. Tako bi se zvala glavna ulica koja se u ovom trenutku zove Ulica Maršala Tita”, rekao je. Na pitanje o kojem se spekuliralo u javnosti da bi jedna ulica mogla nositi ime po neustavnom „danu RS“ 9. januaru, Grujičić kaže da “nije u planu takav naziv ni za jednu ulicu”. “Ne postoji ta ulica. Ja kažem, jedino što bi nekom eventualno smetalo, to je ulica Republike Srpske. Međutim, zašto bi to smetalo? Ako je ova republika (entitet, op. a.), tako se i zove RS”, mišljenja je Grujičić.

Izgleda da Grujičić u Srebrenici nema većih problema od promjene naziva ulica. U ovom trenutku, valjda zna i on sam, to je potpuno nevažno. Pogotovo se baviti Titom. Bolje bi mu bilo da se bavi Guberom, vodom koja je upravo za vrijeme Tita, 1956. godine, proglašena lijekom.