Home Novosti BiH DRAGAN ČOVIĆ OTKRIO ZAŠTO JE OTIŠAO U NARODNU SKUPŠTINU RS: “Tamo sam...

DRAGAN ČOVIĆ OTKRIO ZAŠTO JE OTIŠAO U NARODNU SKUPŠTINU RS: “Tamo sam bio jer treba pripremiti ono što slijedi, a to je…”

01.02.2022., Narodna skupstina RS, Banjaluka (BiH) – Dragan Covic, predsjednik HDZ, i Mirko Sarovic, predsjednik SDS, odrzali su govore za govornicom NSRS na posebnoj sjednici NSRS kojoj je tema trenutacna politicka i drustvena situacija u BiH. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

“Otišao sam na poziv predsjednika narodne skupštine prvi put u životu, a potreba je bilo više. Trebalo je pripremiti ono što slijedi, a to je uključenost i srpskog naroda u pregovore i dobro je s kolegama razmijeniti stajališta. Predstavio sam im što smo govorili u Neumu jer su nas džentlmenski pustili da sami odgovaramo”, kazao je Čović.

RTL-ov reporter Adrian De Vrgna u RTL-u Danas o situaciji u BiH razgovarao je sa šefom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Dragan Čović je danas bio na sastanku s premijerom Andrejom Plenkovićem, pa je komentirao što mu je on kazao na izjavu u skupštini RS-a “čuvajte Republiku Srpsku”.

“Razgovarao sam s njim jako dugo oko puno pitanja, a najmanje o tome. On to dobro razumije jer nije iz konteksta izvukao izjavu nego je pogledao moj govor”, kazao je Čović.

“Otišao sam na poziv predsjednika narodne skupštine prvi put u životu, a potreba je bilo više. Trebalo je pripremiti ono što slijedi, a to je uključenost i srpskog naroda u pregovore i dobro je s kolegama razmijeniti stajališta. Predstavio sam im što smo govorili u Neumu jer su nas džentlmenski pustili da sami odgovaramo”, kazao je Čović.

Komentirao je i što Hrvati imaju od čuvanja Republike Srpske.

“Ne samo Republika Srpska, ona je realnost od Daytona pa nadalje, a moja poruka je bila očuvajte ustav, a to je i Republika Srpska. Razgovarali smo o tome, povratku u institucije BiH, ne možete usvojiti izborni zakon ako ih nema tamo i razgovarali smo o poziciji hrvatskog naroda u BiH i višestruko je bilo korisno da sam se obratio”, kazao je.

Na pitanje je li s Miloradom Dodikom razgovarao o položaju Hrvata u Republici Srpskoj, Čović je kazao da redovito s Dodikom stvara preduvjete za Hrvate koji tamo žive.

“Imamo dopredsjednika Republike Srpske, predstavnike u izvršnoj vlasti, parlamentarnoj skupštini i idemo vidjeti kako popraviti taj položaj”, kazao je Čović.

Komentirao je i izjavu predsjednika Zorana Milanovića da je Dodik partner.

“Neću uzet čitav recital o tome, ali hoću reći da se slažem s najvećim dijelom toga da Dodik nije problem, pogotovo jedini problem BiH. On iznosi svoja stajališta kako bi se očuvao i zaštitio od utjecaja koji mogu doći od brojnijeg naroda”, kazao je.

Čović je po tom pitanju, kazao je, jednako je blizak i premijeru Plenkoviću i predsjedniku Milanoviću.

“Predsjednik Milanović odlično razumije odnose u BiH, a predsjednik Vlade je uključen u te odnose i redovito razgovaramo”, kazao je Čović te dodao da obojica reagiraju ka BiH.

“Što se mene tiče to je odlična pozitivna sinergija za nas u BiH”, kazao je.

Čović je komentirao i jesu li političari u Federaciji u Neumu sjedili za stolom s figom u džepu s obzirom da nije bilo dogovora.

“U ovom formatu pregovori su završeni, figa u džepu je bilo itekako i to bošnjačkih stranaka i SDA koji ne žele razgovarati o ovome”, kazao je Čović.

“Činjenica da su tek u nedjelju ujutro dali prvi prijedlog međunarodnim predstavnicima o nekom viđenju izbora člana predsjedništva, dovoljno govori”, kazao je.

Na pitanje je li Bakir Izetbegović i SDA glavni krivci što dolazi do preglasavanja Hrvata, Čović je kazao da ne bi tako rekao.

“To je bošnjačka politika, ona je na konceptu građanskog, kako vladati Federacijom, stvoriti građanski koncept koji je zgodan za uši ljudi koji dolaze izvana, a kroz brojnost napraviti centralizaciju, unitarizaciju Federacije i BiH”, kazao je te dodao da to ne može napraviti samo SDA.

Čović je kazao da se nije problem dogovoriti.

“Svaki izričaj koji smo imali od predstavnika bošnjačkih stranaka i međunarodnih institucija je bilo došli smo riješiti legitimno predstavljanje hrvatskih naroda, a problem je kad to trebamo staviti na papir”, kazao je.

Komentirao je i kolika je odgovornost HDZ-a BiH i njegova za položaj Hrvata u BiH.

“Velika je. Ova pitanja smo trebali davno staviti na dnevni red, ali nismo imali kapacitet”, kazao je te odgovorio potvrdno da to osjeća kao vlastiti neuspjeh.

“Prvo ću u ponedjeljak kad budem informirao kolege krenuti s tim da nisam uspio”, kazao je Čović.

Kazao je i da mu nije problem snositi posljedice u vidu ostavke.

“Ovaj posao radim da pomognem, a ne da ostanem tu. To pitanje se mora riješiti jer bez njega nema BiH”, kazao je.

Komentirao je i ima li razumijevanja za bojkot državnog parlamenta od strane Srba.

“Bojkot ne može nikome ništa dobro donijeti. Zamolio sam da se vrate u institucije BiH i to je najbolji način da štitimo Ustav i sve odnose u BiH”, kazao je.

Čović je komentirao je li koncept građanske BiH, koji zagovara bivši predsjednik Stjepan Mesić, realna mogućnost za njenu opstojnost ili državi prijeti raspad.

“To što rade kolege koji su nekad bili u vlasti, pa i bivši predsjednik, te inicijative štete odnosima u BiH. Na tragu su izgradnje države najbrojnijeg naroda što najbrojniji narod kroz političke stranke ne krije. Pogledajte dokumente njihovih kongresa pa ćete vidjeti što im je cilj. To je unutarnja BiH. Ona je nerealna, ako bude išla u tom pravcu doživjet će ‘sunovrat’, a nismo ni danas daleko od toga”, kazao je.

“Hrvatska strana želi stvoriti ambijent u BiH, ona je naša domovina, ali isključivo sukladno Ustavu”, kazao je Čović.

(SB)