Home Novosti BiH Dragan Čović se javio iz Brisela: “Jesmo li mi u stanju unutar...

Dragan Čović se javio iz Brisela: “Jesmo li mi u stanju unutar Bosne i Hercegovine poslati poruku da konačno možemo napraviti kompromis, o tome treba raspravljati”

Uoči Drugog političkog foruma između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, koji se održava u Briselu pod predsjedanjem europskog povjerenika za proširenje Olivera Varhelyija, predsjednik HDZ-a i HNS-a u BiH Dragan Čović rekao je da će bh. zvaničnici pokazati vrlo jasnu europsku opredijeljenost. Kako je naveo, sutra će biti održano više sastanaka, najprije s predsjednicima stranaka koje čine poziciju u vlasti, pa iza toga sastanak sa svim parlamentarcima, klubovima, a zatim i sastanak sa svim predstavnicima kantonalnih vlada.

“Proći ćemo sve teme i čini mi se, ako bismo mi pokazali vrlo jasnu otvorenost i da svi želimo isto, onda smo vrlo blizu toga da se i u decembru taj proces proglasi pozitivnim.

Da ne pretjerujemo, mi ćemo pokazati vrlo jasnu europsku opredijeljenost i definirati ovih pet, šest stvari koje su još ostale, od Izbornog zakona, budžeta prije svega, Zakona o sukobu interesa i još nekoliko rješenja koja su prepoznata kao minimum kako bi nam se dala jasna poruka o otvaranju pregovaračkog procesa.

Ja sam optimističan”, dodao je on.

Čović je rekao da su u vezi ovih tema uglavnom usuglašeni stavovi na razini Federacije BiH, a najavio je za ujutro sastanak s predstavnicima SNSD-a.

Kako je istakao, uz malo mudrosti može se poslati vrlo jasna poruka iz Bruxellesa.

Govoreći o stavu Vlade Nizozemske koja se odlučno protivi otvaranju pregovora s BiH o članstvu u Europskoj uniji, sve dok se ne pokaže nužan stupanj usklađenosti s kriterijima Europske unije, Čović je rekao da treba biti krajnje ozbiljan.

“Nizozemska, Njemačka i Francuska imaju određene podatke kada je u pitanju priča o proširenju BiH, ali i područje Balkana, odnosno Jugoistočne Europe.

Uvjeren sam, ako uradimo pravi korak, da ćemo na neki način stvoriti ambijent da i te zemlje prihvate otvaranje pregovaračkog procesa”, smatra Čović.

S druge strane, on ističe da pregovarački proces ne znači konačan cilj.

“Tek trebamo ući u razgovore o bezbroj resora, zakonskih rješenja koje treba prilagoditi potrebama europskih standarda.

Mislim da je i dalje do nas.

Ne treba raspravljati o tome ima li netko iz bilo koje EU zemlje drugi pogled, nego jesmo li mi u stanju unutar Bosne i Hercegovine poslati poruku da konačno možemo napraviti kompromis i dogovoriti neke stvari koje su ključne i koje uvažavaju sve specifičnosti BiH.

Ako to budemo u stanju uraditi, onda mi se čini da imamo o čemu pričati”, zaključio je predsjednik HDZ-a i HNS-a BIH Dragan Čović u izjavi za Fenu.

Podsjećamo, zvaničnici s više nivoavlasti u BiH prisustvovat će Drugom političkom forumu koji predstavlja novu političku platformu između EU u BiH, a na kojoj se trebaju dalje iskristalizirati konkretni zadaci za državu, entitete i kantoni kada je riječ o sustavnom radu BiH na njenom putu ka članstvu u EU.