Home Novosti BiH DRAGAN ČOVIĆ SVE PRIZNAO: “Tražimo reorganizaciju BIH sa više federalnih jednica bez...

DRAGAN ČOVIĆ SVE PRIZNAO: “Tražimo reorganizaciju BIH sa više federalnih jednica bez kantona!” (VIDEO)

Čović je ponovio tvrdnju da je sastanak u Bruxellesu bio drukčije zamišljen, ali da se sve preko noći promijenilo pod utjecajem “sarajevske političke kuhinje”.

Predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, nakon povratka iz Bruxellesa, dao je intervju mostarskoj televiziji “HB” i još jednom objasnio razloge zbog kojih nije sudjelovao u oficijelnom dijelu razgovora bh. lidera sa predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

Ponovio je raniji stav, kako nije bilo moguće razgovarati i/ili potpisivati neki dokument sa “dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH koji su nekoliko puta uzurpirali pravo hrvatskog naroda na izborima”.

I ovom prilikom se zahvalio predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu zbog truda koji je uložio te je istaknuo kako je već uputio pismo izvinjenja organizatorima sastanka. Također se zahvalio i premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću, koji je pokrenuo inicijativu da se sastanak u Bruxellesu održi.

Čović je ponovio tvrdnju da je sastanak u Bruxellesu bio drukčije zamišljen, ali da se sve preko noći promijenilo pod utjecajem “sarajevske političke kuhinje”.

Lider HDZ-a prvi put je pobliže pojasnio šta podrazumijeva najavljena teritorijalna i institucionalana reorgnizacija države koju traži HDZ. Čović je otkrio da bi prema zamisli njegove partije postojale tri razine vlasti: državna, entitetska i općinska, što dakle podrazumijeva ukidanje kantona i formiranje triju nacionalnih republika.

Čović je također priznao da je HDZ “potpuno zaustavio BiH na njenom evropskom putu”, i da se to desilo prije tri godine kada se “pokušalo uzeti prava Hrvatima, najprije u Predsjedništvu BiH a potom i u drugim razinama vlasti”. Zbog navedenih opstrukcija koje je u ovom intervjuu priznao Dragan Čović, njegov kolega iz stranke Marinko Čavara završio je na američkoj crnoj listi.

Cijeli intervju s Čovićem pogledajte u video prilogu.

Previous articleEP pozvao BiH da uvede sankcije Rusiji, opomenuo RS
Next articleJanjić: Dodik, Čović i Izetbegović moraju biti isključeni iz političkog života BiH
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.