Home Novosti BiH DRAGANU ČOVIĆU U NEUMU POTONULE LAĐE: “Moj optimizam je potrošen u ovih...

DRAGANU ČOVIĆU U NEUMU POTONULE LAĐE: “Moj optimizam je potrošen u ovih 6 mjeseci. Sa ovim ljudima nema…”

“Kako dalje, to je pravo pitanje, Ovaj format je završen, rekao je Dragan Čović nakon završetka pregovora.

Predsjednik HDZ Dragan Čović nakon završetka pregovora u Neumu kazao je da je on potrošio svoj optimizam, i da očekuje da se pregovori nastave u idućih sedam do 10 dana.

“Određeni iskorak postoji, neki će kazati ostalo je još malo razlika, imamo jedan dobar osnov, sad smo imali konkretne inicijative”, rekao je Čović.

Dodao je da je prijedlog izbora članova Predsjedništva BiH prvi put došao i s bošnjačke strane. Istaknuo je da su oko Doma naroda FBiH i Predsjedništva BiH bili “jako, jako” blizu. Dodao je da je to blizu u istoj mjeri kako su bili blizu u šestom mjesecu prošle godine.

“Kako dalje, to je pravo pitanje, Ovaj format je završen. Ostalo je da pokušamo u 7 do 10 dana riješiti pitanja. Moj optimizam je potrošen u ovih 6 mjeseci. S ovim ljudima nema više smisla raditi”, istakao je Čović.

Rekao je da u osnovi sve ono što su stavili sebi u zadatak nisu uradili, te da ulazimo u izbornu godinu nepripremljeni za izborni proces.

O prijedlogu HDZ-a za Dom naroda FBiH kazao je da se on zalaže za model 16+1, što bi u praksi značilo da se 16 delegata po klubovima biraju po osnovu brojnosti.

Dodao je da je HDZ predložio da ako se ne mogu izabrati predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH koji biraju mandatara Vlade FBiH da se nakon određenog perioda raspišu novi izbori, s čim su se i drugi složili.

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990. rekao je da u Neumu nije ostvaren poseban napredak.

“Nažalost, stvari su ostale prilično slične, jedno što je urađeno je da su identificirani problem na jasan i otvoren način ali nije bio prostora da se dođe do finalnog dogovora”, rekao je Cvitanović.