Home Novosti DRAMA U CRNOJ GORI: Milo Đukanović u velikim problemima, male šanse za...

DRAMA U CRNOJ GORI: Milo Đukanović u velikim problemima, male šanse za pobjedu u drugom krugu protiv udružene desnice, prosrpskog bloka i klerikalista…

Bečić je u prvom krugu izbora, prema istom izvoru, osvojio 10,9 posto glasova.

Prvi krug predsjedničkih izbora u Crnoj Gori održan je u nedjelju, a u drugi krug ići će lider DPS-a Milo Đukanović i kandidat Pokreta „Evropa sad“ i klerikalist Jakov Milatović.

Đukanović je osvojio više glasova od svog protivkandidata, a od većine onih koji su izgubili u prvom krugu izbora, jedino je Andrija Mandić iz prosrpskog Demokratskog fronta svoju otvorenu podršku već u nedjelju uvečer dao kandidatu Milatoviću i pozvao birače da glasaju za njega 2. aprila, kada će biti održan drugi krug izbora.

Mandić je u prvom krugu, prema uzorku CEMI-ja od 99,5 posto, osvojio 19,3 posto glasova.

Kandidat Demokrata na predsedničkim izborima u Crnoj Gori Aleksa Bečić, na prvoj konferenciji za medije poslije zatvaranja biračkih mjesta, nije konkretno rekao koga će on podržati u drugom krugu, ali je naveo da je jedna od poruka koja je poslana na izborima da su „one strukture koje su pobijedile na posljednjim parlamentarnim izborima 30. augusta 2020. godine sada osvojile 60 posto glasova“, te da je „potpuno jasno šta je želja Crnogoraca i u narednom periodu“.

Bečić je u prvom krugu izbora, prema istom izvoru, osvojio 10,9 posto glasova.

Predsjednički kandidat Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kazao je u nedjelju, nakon izbora, da je platio „skupu cijenu političkoj dosljednosti“ i poručio da se raduje što će, kako je rekao, kandidat DPS-a Milo Đukanović biti pobijeđen u drugom krugu. Time se jasno stavio na stranu kandidata Milatovića u drugom krugu. Danilović je, prema uzorku CEMI-ja, osvojio 1,4 posto glasova upisanih birača.

Kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković podnijela je ostavku na mjesto predsjednice u toj partiji i istakla je da je tim činom preuzela odgovornost zbog izbornog rezultata. Ona je čestitala Milu Đukanoviću na pobjedi, ali nije odgovorila da li će ga i podržati u drugom krugu.

Zastupnik te stranke Raško Konjević kazao je da time treba da se bave „Đukanović i Milatović“.

Da je Milo Đukanović u drugom krugu u velikom problemu, za „Slobodnu Bosnu“ potvrdio je i politički analitičar Davor Gjenero, koji je za naš portal kazao da Milatović izgledno dobija 50% glasova u drugom krugu, ako ne i 60 posto, dok sadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović teško može dobiti više od 40 posto glasova u drugom krugu izbora.

(SB)