Home Novosti BiH DRAMA U REPUBLICI SRPSKOJ ZBOG USKRAĆIVANJA BESPOVRATNIH SREDSTAVA: „Ne može EU birati...

DRAMA U REPUBLICI SRPSKOJ ZBOG USKRAĆIVANJA BESPOVRATNIH SREDSTAVA: „Ne može EU birati – hoću malo da pomognem Sarajevo, neću Banjaluku…“

– To je posljedica politike Milorada Dodika suprostavljanja evropskoj perspektivi BiH, kršenja Dejtonskog sporazuma i Ustava, posljedica inat politike, izjavio je Ramiz Salkić narodni poslanik u NSRS.

Odluku Evropske komisije da iz IPA fondova odobri 303 miliona eura bespovratne pomoći za četiri infrastrukturna projekta samo u Federaciji BiH, vlast u Republici Srpskoj doživljava kao ucjenu da odustane od svoje samostalne politike i posljednjih odluka u vezi Ustavnog suda i visokog predstavnika Christiana Schmidta.

-Ništa od toga neće biti, poručuje predsjednik RS-a Milorad Dodik i najavljuje da predstavnici Republike Srpske u državnim institucijama neće dati saglasnost za projekte kada budu upućeni na potvrđivanje u Parlamentarnu skupštinu i Predsjedništvo BiH.

Odluka Evropske komisije da i posljednji cent od 303 miliona eura, bespovratnih sredstava za BiH usmjeri u FederacijuBiH, vladajući režim u Republici Srpskoj tumače kao vrstu pritiska da promjeni svoju politiku prema visokom predstavniku Christianu Schmidtu i Ustavnom sudu BiH.

– EU na način kako je to učinila juče, definitivno dijeli BiH, suspendujući jedan dio sredstava Republike Srpske dok navodno Republika Srpska ne promjeni mišljenje a to znači da prihvatimo Christiana Schmidta, moraju da razumiju da narod ovdje ponudu novca shvata kao poniženje, kazao je Milorad Dodik.

Predsjednik Vlade RS-a kaže da će uslijediti reakcija ukoliko se budu opstruisali projekti u RS-u.

– Ne može EU birati hoću malo da pomognem Sarajevo neću Banjaluku. Odobravanje projekata ide kroz PS i Predsjedništvo. Neće biti odobreni projekti ni za Federaciju ukoliko se budu opstruisali projekti iz Srpske , tačka, nema priče. Neće se odobriti Koridor 5C u Federaciji ako nema odobrenja za Koridor 5C kroz Republiku Srpsku, kazao je Radovan Višković.

Iz Delegacije EU odgovaraju da zbog loše pripremljenih projekata nisu odobrena sredstva za Republiku Srpsku već je novac namjenjen za Koridor 5C kroz Federaciju BiH i rješavanje vodosnabdjevanja Sarajeva i Čapljine.

– Što se tiče naše odluke da ne priznajemo odluke Uatavnog suda BiH, mislim da treba ostati pri tome. Ako je 300 miliona eura trećina od toga je 101 milion, mišljenja sam da imovina Republike Srpske koju čuvamo nepriznavanjem odluka Ustavnog suda je mnogo mnogo vrednija, dakle ne treba da nas pokoleba nikavo uskraćivanje sredstava, kazao je SNSD-ov narodni poslanik Srđan Mazalica.

– To je posljedica politike Milorada Dodika suprostavljanja evropskoj perspektivi BiH, kršenja Dejtonskog sporazuma i Ustava, posljedica inat politike, izjavio je Ramiz Salkić narodni poslanik u NSRS.

– Da li je to stavljanje Republike Srpske na crnu listu zemalja EU po pitanju dobijanju određenih sredstava, nikako dobro i loša poruka. Јa mislim da će posljedice biti loše jer će trpiti Republika Srpska, naveo je Branislav Borenović, poslanik u Predstavničkom domu PS BiH iz PDP-a.

– Suspendovali su sredstva za Koridior 5C od Doboja do Modriče, mi smo to čekali, mislili smo da je to evropski projekat ali za taj projekat ima i drugih koji su zaintersovani da ga grade i mi ćemo veoma brzo naći načina da to rijećšimo, rekao je Milorad Dodik.