Home Novosti BiH DRAMATIČNO UPOZORENJE BISERE TURKOVIĆ: “Temelji Bosne i Hercegovine se miniraju. Bošnjaci počinju...

DRAMATIČNO UPOZORENJE BISERE TURKOVIĆ: “Temelji Bosne i Hercegovine se miniraju. Bošnjaci počinju da gube svako pravo zaštite i veta, dok druga dva naroda…”

“Bošnjaci u ovom procesu koji je počeo prije nekoliko sedmica počinju da gube svako pravo zaštite i veta, dok druga dva konstitutivna naroda, odnosno njihove proruske politike, dobijaju sve snažnije mehanizme kojima preuzimaju apsolutnu vlast u državi!”, poručila je Turković.

Ministrica vnajskih poslova Bisera Turković još jednom se oglasila na svom Facebook profilu i upozorila da je “probosanska politika počela gubiti neke od najvažnijih poluga zaštite vitalnih nacionalnih interesa”.

Današnje obraćanje ministrice Turković prenosimo integralno:

Moja obaveza i pravo je upozoriti na procese koji dovode u opasnost budućnost Bosne i Hercegovine.

Proces formiranja novih vlasti nije ni dovršen, a temelji Bosne i Hercegovine se miniraju, probosanska politika je već počela gubiti neke od najvažnijih poluga zaštite vitalnih nacionalnih interesa. A, Bosna i Hercegovina kao moderna, demokratska i evropska, država svih njenih naroda i građana je oduvijek bio najviši vitalni nacionalni interes onih koji su imali snage da se suprotstave najezdi grabezljivih interesa pojedinaca.

I zato moram upozoriti na procese koji se odvijaju.

– Za predsjedavajućeg Vijeća naroda u Republici Srpskoj nedavno je izabrana Srebrenka Golić iz SNSD-a, što je mjesto koje pripada predstavniku Bošnjaka.

– Sada se govori o tome da će jedan od ministara u Vijeću ministara BiH iz reda Bošnjaka, također, biti iz SNSD-a. To bi značilo gubitak prava veta i zaštite pri donošenju ključnih odluka u najvažnijoj državnoj instituciji za probosansku politiku i najbrojniji narod u Bosni i Hercegovini!

– Još ako visoki predstavnik svojom intervencijom obesmisli i ukine značaj većine u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Federacije BiH pri formiranju Vlade Federacije to će izazvati najveću destabilizaciju državnih struktura od Dejtona do danas.

Bošnjaci u ovom procesu koji je počeo prije nekoliko sedmica počinju da gube svako pravo zaštite i veta, dok druga dva konstitutivna naroda, odnosno njihove proruske politike, dobijaju sve snažnije mehanizme kojima preuzimaju apsolutnu vlast u državi!

U takvim okolnostima, jedini izlaz je formiranje snažnog probosanskog bloka koji će biti dovoljno snažan i čvrst da se odupre svim antibosanskim politikama.

Politika napretka i reformi je imperativ. Ono što nam se nudi jeste politika u kojoj narod koji je preživio agresiju i genocid treba da bude vođen interesima onih koji su ruske marionete, koji su koliko jučer glorificirali ratne zločince najavljivali secesiju, a danas proglašavaju imovinu Bosne i Hercegovine imovinom jednog njenog djela za koji su jasno govorili da ga žele otcijepiti.

Šta treba još da se desi da shvatimo da se “ukrajinski scenarij” iz 2014. u bh. okolnostima mapira ispred naših očiju!

Šta bi rekli svi oni koji su prolili krv u odbrani ove zemlje kada bi vidjeli kako se lako odričemo onoga za što su se borile generacije prije nas?”, napisala je ministrica Turković i podijelila izjavu Denisa Šulića u kojoj poručuje da je “imovina vlastništvo RS-a” i da će tako ostati.

Na kraju svog obraćanja, Turković je poručila da će Šulićev glas, ako bude imenovan, biti dovoljan da u slučajevima većinskog glasanja u Vijeću ministara prevlada stav onih koji se zdušno zalažu za rusku dominaciju na ovom prostorima putem njihovih zastupnika!