Home Novosti BiH Draško Stanivuković je drski lažov! / Žestoke prozivke na račun gradonačelnika Banja...

Draško Stanivuković je drski lažov! / Žestoke prozivke na račun gradonačelnika Banja Luke: Grad nije vaša “tabla za Monopol”

Učinite nešto za sebe, učite, proučite zakone, naučite sistem uprave, ne dozvolite da vas građani zapamte kao neznalicu, poručila je Stanivukoviću ministrica prostornog uređenja RS, Srebrenka Golić

Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, reagovala je na izjave gradonačelnika Banja Luke, Draška Stanivukovića.

Stanivuković je u više navrata prozivao ministricu Golić zbog neslaganja sa njenim radom, posebno kada je u pitanju prostorno uređenje Banja Luke.

U jednom od posljednjih Stanivukovićevih verbalnih napada na Golić, on je rekao da će ministrica, jednom kada ne bude na toj funkciji, završiti u zatvoru.

– Draško Stanivuković koristi svaku priliku da mi prijeti da ću, kad više ne budem ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, završiti u zatvoru, služeći se pri tom bezočnim lažima i pokazujući već poslovično neznanje, koje pokušava sakriti vikom. Srećom, građani su već prepoznali koliko se praznine i opsjene krije iza njegovih velikih gromoglasno izgovorenih riječi. Draško Stanivuković laže, beskrupulozno, drsko laže, kaže Golić.

Napomenula je da fontana koja se gradi u banjalučkom parku Mladen Stojanović, nema potrebnu građevinsku dozvolu.

– Odjeljenje za prostorno uređenje grada Banjaluka izdalo je građevinsku dozvolu broj 03-360-230/21 za izgradnju fontane, ali ta dozvola je nezakonita jer ju je izdao nenadlžani organ i u suprotnosti sa regulacionim planom, koji je predvidio zadržavanje postojeće česme. Naime, Park Mladen Stojanović je Odlukom Кomisije za očuvanje Nacionalnih spomenika o proglašenju Ambijentalne cjeline dijelova ulica Кralja Petra Drugog Кarađorđevića i Mladena Stojanovića nacionalnim spomenikom definisan kao zaštitna zona ovog nacionalnog spomenika, te je prema Zakonu o uređenju prostora, Ministarstvo za prostorno uređnje, građevinarstvo i ekologiju nadležno za izdavanje dozvola za gradnju. Dakle, građevinska dozvola kojom se danas hvalio je nezakonita, kao i sve što je gradonačelnik do sada uradio! Pozivam entitetsku građevinsko-urbanističku inspekciju da hitno izvrši inspekcijski nadzor i postupi u skladu sa svojim ovlašćenjima i po zakonu, te da naloži da se nelegalno gradilište hitno obezbijedi građevinskom ogradom, jer ovako neograđeno predstavlja opasnost po zdravlje i život korisnika Parka, a naročito male djece, rekla je ona.

Stanivukoviću je poručila da se ponaša kao da je Banja Luka njegova “tabla za Monopol”, gdje može graditi i rušiti šta god želi i hoće, bez ikakvih dozvola.

– I Кajak će, kaže, srušiti kad mu ‘klikne’. Sramota je da gradonačelnik najvećeg grada u Republici Srpskoj otvoreno, pred kamerama, priznaje da radi kako mu ‘klikne’, a ne po zakonu, a tragično je da o tome što radi i govori nema ama baš nikakvog znanja. Gospodine Stanivukoviću, kad ste toliko sigurni u ispravnost svojih rješenja zašto čekate oktobar da vam klikne da srušite Кajak, zašto odugovlačite, od prošle godine se čeka da Vama ‘klikne’! Vi ste preuzeli ulogu i tužioca i sudije, podižete tužbe i donosite presude po sopstvenom nahođenju. Za takvu ulogu treba specifično znanje koje se dobija završenim pravnim fakultetom, položenim pravosudnim ispitom, a onda dugogodišnjim studioznim učenjem i radom, a ne praznim pričama vječitog studenta. Gospodine gradonačelniče, to šta i kako Vi radite, u krivičnom zakonu se zove samovlašće! Vi konstantno vršite pritisak na svoje podređene, koji više ne rade po zakonu već kako vama ‘klikne’, vršite pritisak na Ministarstvo da donosi nezakonita rješenja… predugo bi trajalo da se pobroje sve nezakonite radnje koje ste izvršili od kako ste preuzeli vlast, ističe Golić.

Ona ističe da je jedina pozitivna stvar u Stanivukovićevom mandatu, to što su građani shvatili da on neće donijeti boljitak, te da će upravo oni spriječiti da Stanivuković postane dio višeg nivoa vlasti.

– Učinite nešto za sebe, učite, proučite zakone, naučite sistem uprave, ne dozvolite da vas građani zapamte kao neznalicu koji je mnogo htio, mnogo započeo, ali nije znao, poručila je ona.

(Oslobodjenje)