Home Novosti BiH ĐUKANOVIĆEVA PORUKA SPC-u: Nemojte da 5. septembra dolazim na Cetinje!

ĐUKANOVIĆEVA PORUKA SPC-u: Nemojte da 5. septembra dolazim na Cetinje!

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović apelovao je danas da se ne insistira na ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru, već da se to obavi u nekom drugom hramu.

Đukanović je ocijenio da je ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju dat neprimjereno veliki značaj u državi koja je multivjerska, sekularna i evropska i izrazio nadu da će njegov apel da se ustoličenje Joanikija održi van Cetinja “čuti i uvažiti oni koji treba da ga uvaže”.

“I danas sam na Cetinju da doprinesem onome što nam je međunarodni zadatak. Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra i sam budem na Cetinju”, rekao je Milo Đukanović na konferenciji za novinare tokom posjete turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana Podgorici.

Kako prenose podgoričke Vijesti, on je dodao da se “u dužem vremenskom periodu iz Srbije, beogradske Patrijaršije, moglo čuti mnogo neprimjerenih riječi na račun Crne Gore i Crnogoraca”, koje “nisu mogle biti doživljene drugačije do kao vrijeđanje”.

Te okolnosti, po riječima Đukanovića, doprinijele su da ustoličenje dobije mnogo više politički karakter nego što mu pripada i postane bezbjednosno osjetljivo, a sve to, kako je dodao, događalo se uz neskriveno falsifikovanje činjenica i historijskih fakata.

“Takva politika je dovela do toga da se to u cetinjskoj javnosti tumači kao pokušaj sramoćenja”, rekao je Milo Đukanović.

Naveo je da u značajnom dijelu javnosti vlada nerazumijevanje za ustoličnje u Cetinjskom manastiru i da se takve stvari ne mogu obavljati na silu što, kako je naglasio, “moraju da razumiju svi – novi mitropolit, beogradska Patrijaršija i državni autoriteti u Srbiji i Crnoj Gori”.

“Zbog svega što sam kazao, čini mi se jedino realnim da uputim apel da nije pametno insistirati na ustoličenju mitropolita u Cetinju i Cetinjskom manastiru. Pametno je izmjestiti događaj iz prijestonice i obaviti ga u nekom od drugih hramova. Jedino takav pristup bi bio dobar zalog za budućnost”, rekao je crnogorski predsjednik.

Ustoličenje mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija planirano je za 5. septembar u Cetinjskom manastiru.

(N1)

Previous articleOglasio se i Dodik nakon oštrih kritika: “Možemo da budemo u BiH, ali…”
Next article“Da se sada sprovede anketa u RS-u ona bi pokazala da ljudi ne vole BIH”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.