Home Archive Duraković: Genocid nije stav Bošnjaka, to je činjenica

Duraković: Genocid nije stav Bošnjaka, to je činjenica

camil durakovic

Bivši načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković večeras je za N1 kazao da je genocid u Srebrenici – činjenica utvrđena presudama sudova, a ne stav bošnjačkog naroda.

 

 

 

O bolnoj prošlosti, tački koja nas razdvaja, onome što nas spaja i neizvjesnoj budućnosti uoči obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici, u Specijalu na N1 govorili su Saša Janković, Ćamil Duraković, Mladen Grujičić, Željko Komšić, Miro Kovač i Ramiz Salkić.

Kakva je razlika između Potočara danas uoči 11. jula u odnosu na isti period prethodnih godina?

Nema razlike osim da su ovo momenti kada većina građana koji će sutra klanjati dženazu i odati počast su već tu. Oko 10.000 ljudi je već stiglo u Potočarima. Sve je spremno dan uoči dženaze i komemoracije. Nadamo se da će sve proteći kako očekujemo“, kazao je Duraković.

Duraković danas nije prisustvovao komemorativnoj sjednici Skupštine općine Srebrenica posvećena bošnjačkim i srpskim žrtvama

Digla se spekulacija. Istina je da ja nisam ni dobio poziv za sjednicu, ali i da sam dobio ne bih otišao na sjednicu zbog odnosa načelnika i zadnjih dana kada su podignute tenzije uzrokovane kontroverznim stavovima i dovođenjem kontroveznih ličnosti u Srebrenicu. Ne bih otišao na sjednicu u kojem prvi čovjek u Srebrenici neće reći riječ genocid. Dobro je da je sjednica održana i da postoji konsenzus, kako bi nastavili živjeti i nakon 11. jula. Poštovao sam stav Organizacionog odbora i stav Majki Srebrenice i nisam otišao kao predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja genocida u Srebrenici“, rekao je Duraković.

Na pitanje kakav je odnos vlasti u Republici Srpskoj prema Srebrenici, on je kazao da je u vrijeme dok je bio načelnik Općine Srebrenica bilo jako teško uspostaviti odnos s institucijama RS-a.

Bilo je iskoraka, kao 2015. kada je Milorad Dodik došao u Memorijalni centar u Potočarima. Kao rezultat tog dijaloga ovoj općini je došla određena pomoć. Ali dotiče nas posebno u julu kada se intenzivira negiranje genocida. To budi emocije i osjećanja svima koji su preživjeli genocid“, naglasio je Duraković.

On je podsjetio na riječi Aleksandra Vučića, sadašnje predsjednika Srbije, kada je u Potočarima kazao da “trebamo zamijeniti cipele kako bi razumjeli jedni druge”.

Svojevremeno je kazao da promijenimo cipele. To bi bilo dobro da uradimo, da vide oni koji donose represivne zakone i mjere, da vide kako se osjećamo mi žrtve. Nekada me kao čovjeka vrijeđaju neki stavovi koje svakodnevno viđamo. Nadam se da će mudrost i pokušaji, poput Jankovićevog, napraviti pozitivniji kurs kako bi pričali i pohvalili se pozitivnim stvarima i bolje razumjeli jedni druge.

Kada je riječ o političarima i njihovom odnosu prema Srebrenici da li dominiraju lični interesi ili iskrena empatija?

Ako Mladen Grujičić za mene, koji sam sa 16 godina preživio genocid, kaže da proizvodim probleme u Srebrenici, ja sam frapiran tom činjenicom. Da li je proizvođenje problema to što odgovorimo na dovođenje Ljiljane Bulatović, podizanje spomenika Vitaliju Čurkinu i podršci Ratku Mladiću? Ako je odgovor na to produbljivanje krize, onda ne znam šta je normalno za Grujičića“, izjavio je Duraković.

On je kazao da preživjele žrtve interesuje da se život nakon 11. jula u Srebrenici nastavi i to baziran na onome što su političari kazali 11. jula.

Bilo bi fino da otkrijemo i razumijemo pokušaj političara da ispolje političke stavove. Dolaskom pokazuju da se suosjećaju s nama, ali je važnije šta će uraditi nakon njihovog dolaska. Iskreno, nisam vidio efekte nakon njihovog odlaska. Jedino pozitivno u zadnjih 10 godina je Investiciono razvojna konferencija 2015. koja je napravila prekretnicu i mapirala put i viziju Srebrenice. Ali ja vjerujem u pozitivu“, dodao je Duraković.

Duraković je prije nekoliko mjeseci kazao da ga je “sramota kako se Bošnjaci amaterski bave genocidom”.

Tu sam mislio na akademsku zajednicu BiH i na politiku. To šta se stvorilo i političkom prostoru jeste da se dalo za pravo, kada Grujičić kaže da je “stav srpskog naroda da se genocid nije desio”. Genocid je činjenica utvrđena presudama Međunarodnih sudova, a ne stav bošnjačkog naroda.

Duraković je kazao da Bošnjaci ne posvećuju dovoljno pažnje genocidu, kada imaju pravni argument u ruci da je genocid počinjen.

Kao društvo padamo kada se koristi genocid samo kada je nekome potrebno“, ispričao je Duraković.

 

 

N1