Home Novosti BiH DURAKOVIĆ U POSJETI SREBRENIČKOJ PORODICI NIJE MOGAO SUZDRŽATI SUZE, TE POZVAO SVE...

DURAKOVIĆ U POSJETI SREBRENIČKOJ PORODICI NIJE MOGAO SUZDRŽATI SUZE, TE POZVAO SVE DOBRE LJUDE DA POMOGNU PORODICI KARAMEHMEDOVIĆ

Ćamil Duraković, potpredsjednik RS-a na svom Facebook profilu prenio je tešku životnu priču četveročlane porodice Karamehmedović iz srebreničkog sela Urisići.

Kako je naveo, htio je snimiti video sa lica mjesta, ali je svaki put zaplakao kada bi ugledao blijedo, iscprljeno lice 11-godišnje Kenane.

Najteže su mi padale suze majke Jasne, koja je i sama narušenog zdravlja, do sad je imala jednu operaciju srca, a zbog Kenanine operacije, Jasna još uvijek odgađa drugu hitno potrebnu operaciju. Kenana ima 11 godina, kao beba ostala je potpuno gluha, zbog upala. Slušni implantat joj je ugrađen prije pet godina i koštao je 40.000 KM. Nakon posljednje operacije ciste na bubrezima, Kenana mora na poseban režim njege i ishrane, a zbog gluhoće neophodani su joj defektolog i logoped – pojasnio je.

Dodaje kako njeno zdravstveno stanje ne utiče na njen vrlo dobar uspjeh u školi.

Detalje o stanju u ovoj porodici dobio sam od Udruženja LEPTIR Srebrenica, koji su me zamolili za pomoć. Stoga smo, predsjednica Udruženja Željka Katanić i ja, danas posjetili ovu porodicu, koja živi u 28 kvadratnih metara. Oca Kadriju nismo zatekli, jer kako Jasna reče “čuva ono malo ovčica što imamo”. Kadrija je nezaposlen i učinit ću sve da mu probamo naći posao. Međutim, ovo pišem radi trajnog finansijskog rješavanja potreba ove porodice, zbog Kenane. Kenana mora živjeti na posebnom režimu ishrane, a nezaposleni roditelji ne mogu priuštiti čak ni za režije, a kamoli poseban režim ishrane – istakao je.

Zbog svega navedenog, Duraković je pozvao sve dobre ljude da pomognu ovoj porodici, prvenstveno po pitanju stambenog pitanja.

Da prikupimo dovoljno novaca za Kenanine mjesečne potrebe (cca 1000 KM), plus 1500 KM za troškove logopeda kojeg će angaživati udruženje LEPTIR. Odgovornost nad ovim procesom, agažmanom logopeda i defektologa preuzet će Udruženje LEPTIR, a ja ću, kao potpredsjenik entiteta, biti garant i pokrovitelj ove humanitarne akcije. Svi zainteresovani nek’ mi se jave u inbox. Hvala vam – poručio je Duraković.