Home Novosti DUŠAN JANJIĆ NAJAVLJUJE: “Bosanski lonac ključa, ako dođe do odgode izbora to...

DUŠAN JANJIĆ NAJAVLJUJE: “Bosanski lonac ključa, ako dođe do odgode izbora to će aktivirati društvo, sankcije Dodiku i Izetbegoviću nisu…”

Iako Dodik pokušava da sankcije propisane njenu proknjiži na narod, to mu neće uspjeti, tvrdi Janjić.

“Sankcije Miloradu Dodiku nisu sankcije narodu ni Republici Srpskoj već ljudima i firmama u Dodikovom okruženju za koje Amerikanci smatraju da imaju veze sa korupcijom”, rekao je politički analitičar Dušan Janjić u emisiji “Puls” BN televizije.

Sankcije su tu, navodi Janjić da ukažu na problem, a ne da riješe problem.

Iako Dodik pokušava da sankcije propisane njenu proknjiži na narod, to mu neće uspjeti, tvrdi Janjić.

“Ovo nisu sankcije prema narodu i Republici Srpskoj, kao što sankcije Bakiru Izetbegoviću neće biti sankcije Bošnjacima i Federaciji BiH. Hoće samo pojedincima koji su učestvovali u stvaranju situacije nestabilnosti. Zašto onda problem kada `Microsoft` prekine saradnju sa firmom njegovog sina, ako ta kompanija nije njegovog sina? Te odluke se ne donose na osnovu priča rekla-kazala, te odluke se donose nakon ozbiljnih analiza.”

Etnonacionalizam je također problem, ali on ne može da se riješi, a toga su, dodaje Janjić, svjesni i Amerikanci, pa u fokus stavljaju druge probleme.

„Probija se etnonacionalizam ili bar Amerikanci misle da mogu da ga probiju preko borbe za vladavinu prava odnosno borbom protiv korupcije“, rekao je Janjić.

Međunarodna zajednica može da pomogne BiH, može da zamuti kašu dodatno, ali ne može trajno da riješi problem političke nestabilnosti, kaže Janjić. Ključni koraci su u pred političarima i u Sarajevu i u Banjoj Luci, navodi on i ističe da bosanski lonac ključa.

“U smislu političkih promjena. Želje ljudi. Neče ljudi više da trpe. Pogledajte proteste i u FBiH. To je dobro kada gasovi probiju iz vulkana ranije, onda ni erupcija ne bude mnogo jaka.”

On napominje da bez promjene izbornog zakona nema izbora u oktobru.

„Prvo izbori, a bilo bi poželjno da se oni organizuju u oktobru. Ako ne bude izmjene izbornog zakona izbori će da se odgađaju, a to će da aktivira društvo. Nikada ne potcjenjujte i isključiti moć nemoćnih, tzv. običnih ljudi“, rekao je Janjić.

(SB)