Home Novosti BiH DUŠKA JURIŠIĆ UZBURKALA JAVNOST: „Bila sam zatečena, stanje je posebno alarmantno u...

DUŠKA JURIŠIĆ UZBURKALA JAVNOST: „Bila sam zatečena, stanje je posebno alarmantno u dva bh. grada…“

DUŠKA JURIŠIĆ UZBURKALA JAVNOST
DUŠKA JURIŠIĆ UZBURKALA JAVNOST

“Drago mi je da su predstavnici međunarodne zajednice prepoznali ovo kao moguće žarište”, rekla je ona.

Duška Jurišić, zamjenica ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, gostujući u programu N1 televizije upozorila je na područja u BiH u kojima treba intenzivirati međuetnički i međureligijski dijalog, istaknuvši Mostar i Stolac.

Jurišić je rekla da je bila zatečena kada su u ljeto 2022. ispisani uvredljivi grafiti na Tucakovića džamiji, u blizini Neuma i Stoca. Poručila je da dijalog treba uključivati i vjerske lidere.

“Mostar ima svoje probleme i ti problemi se mogu rješavati, ali bih istakla situaciju oko koje sam pokušala posredovati: za mene je bilo nevjerovatno da 10. jula 2022. na Tucakovića džamiji u Rabranima kod Neuma neko ispiše uvredljive grafite, sa natpisom ‘U’. Vjernici su mirno reagirali. Islamska zajednica je tražila tri puta saglasnost za proširenje džamije, a općinske vlasti za to nisu imale razumijevanja”, rekla je zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ona je rekla da veliki broj stanovnika centralne i svjeverne BiH dolazi u Neum, a da je tu džamija koja se nalazi trideset kilometara od Neuma, zbog čega je potreba za njom i veća.

“Drago mi je da su predstavnici međunarodne zajednice prepoznali ovo kao moguće žarište”, rekla je ona.

“Obećanje koje imamo u ovom trenutku je da se ni munara ni džamija neće rušiti. Posljedice bi bile puno veće za one koji bi takvu radnju potakli ili izvršili nego za one koji bi se tome suprotstavili”, poručila je Duška Jurišić te je dodala da bi zasigurno došlo do tenzija.

“Neću da govorim do nečem jačem. Govorimo o području gdje se ljudi još sjećaju 1993., gdje ratne rane nisu zarasle. Pomalo se radilo s ljudima, ali nedovoljno”, rekla je.

Naime nakon što je porušena u proteklom ratu, 2000. godine je Tucakovića džamija obnovljena. Prije tri godine krenula je, prema riječima mještana, neophodna rekonstrukcija i proširenje sadržaja koje svaka džamija mora imati. Značaj ove džamije za njih je nemjerljiv, pa su vlastitim donacijama i sredstvima radili na njenoj obnovi.

Radovi su u više navrata obustavljani, a džamija je tri puta zapečaćena, no ni to nije spriječilo vjernike da ulaze u džamiju i obavljaju molitvu.