Home Novosti BiH DVA ŽELJKA, KOMŠIĆ PODRŽAO BAKALARA: “Lično podržavam njegov postupak”

DVA ŽELJKA, KOMŠIĆ PODRŽAO BAKALARA: “Lično podržavam njegov postupak”

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić komentirao je odluku člana CIK-a Željka Bakalara da glasa za raspoređivanje delegata za popunjavanje Doma naroda FBiH po pravilima koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

“Lično podržavam postupak člana CIK-a Željka Bakalara. Na njegovom mjestu i ja bih učinio isto. Koliko god ja mislio da je Schmidtova odluka štetna po BiH, Schmidt ima pravo da je donese i ona je na snazi sve dok je on sam ne izmijeni, dok je Parlamentarna skupština BiH ne promijeni ili dok je Ustavni sud ne obori.

Zakoni se moraju provoditi bez obzira šta mi privatno mislili o njima, a Schmidtova odluka je zakon koji je na snazi i proizvodi pravne posljedice. Uloga CIK-a nije politička nego je isključivo stručna i vezana za provedbu zakona koji važe. Tako funcionišu pravne države. Drugačiji pristup je uvod u pravnu anarhiju”, zaključio je Komšić.

Podsjetimo, na jučerašnjoj hitnoj sjednici CIK-a BiH raspoređeni su mandati za Dom naroda Parlamenta FBiH. Za podjelu mandata prema nametnutoj odluci visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta nisu bili predsjednik CIK-a Suad Arnautović i član Ahmed Šantić, dok su ZA glasali članovi Željko Bakalar, Irena Hadžiabdić, Vlado Rogić i Vanja Bjelica.

(SB)