Home Archive DŽAFEROVIĆ U POTOČARIMA PODSJETIO SVE ONE KOJI SU “IZGUBILI KOMPAS”: “Nije civilizacijski...

DŽAFEROVIĆ U POTOČARIMA PODSJETIO SVE ONE KOJI SU “IZGUBILI KOMPAS”: “Nije civilizacijski osporavati genocid i glorificirati zločince”

– Trebamo se svi potruditi da naši povratnici, heroji reintegracije BiH žive što bolje u mjestima svoga prijeratnog prebivališta. To treba da bude put, to treba da bude orijentacija uz jačanje ekonomije, evropski i NATO put naše zemlje – kazao je član Predsjedništva BiH.

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe i tevhida danas je obilježena šesnaesta godišnjica prve dženaze u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

Obilježavanju godišnjice prisustvovale su mnoge preživjele žrtve rata, predstavnice udruženja majki Srebrenice i drugih udruženja, predstavnici državne, entitetske i lokalne vlasti.

Preživjela žrtva genocida Asmira Tabaković tokom prve dženaze 2003. godine je ukopala brata Safeta Delića koji je u vrijeme pogibije imao 24 godine.

– Iza brata je ostalo dvoje djece, njegovo tijelo je pronađeno kompletno 1996. godine u Kravici. Tuga nikad ne može proći, iako vrijeme prolazi i dalje je isti osjećaj boli za bratom. Nekoliko godina kasnije ukopala sam i oca Nuriju Delića koji je pronađen u Šekovićima, nažalost bez glave – kazala je Tabaković.

Na obilježavanju 16. godišnjice bio je prisutan i član predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je u obraćanju prisutnima rekao da mu je velika čast što je danas u Potočarima kako bi odao počast svim žrtvama genocida.

– Mi se danas sjećamo i odajemo poštovanje šehidima Bosne i Hercegovine koji su na današnji dan prije 16 godina ukopani i kojima je klanjana dženaza ovdje u mezarju u Potočarima. Odajemo poštovanje i sjećamo se svih žrtava genocida u BiH i Srebrenici. Nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti ono što se dogodilo BiH i našem narodu u periodu agresije od 1992. – 1995 godine. Uvijek ćemo se podsjećati i odavati poštovanje, jer je to civilizirani odnos prema žrtvama genocida i svih zločina u BiH. Civilizirano je sjećati se, odavati poštovanje, učiti mlađe generacije o onome što se dešavalo u BiH. Bosni i Hercegovini ne treba ništa ni manje ni više od istine i pravde, o onome što se dešavalo u periodu agresije 1992. – 1995. godine. Nije civilizirano niti je civilizacijski osporavati genocid koji je utvrdio međunarodni sud pravde u svojoj odluci. Nije civilizacijski umanjivati značaj toga, nije civilizacijski minimizirati genocid, nije civilizacijski glorificirati zločince i oni koji su učinuli ovo zlo, jedini genocid u Evropi od Drugog svjetskog rata do danas – kazao je Džaferović.

Pozvao je sve koji se “necivilizirano” odnose prema ovom pitanju da se suoče s istinom i činjenicama.

– Sramota je da 16 godina nakon prve dženaze još postoji veliki broj žrtava genocida za čije se grobnice još ne zna. Treba nam pomoć da dođemo do posmrtnih ostataka i da ih ukopamo ovdje u mezarju Memorijalnog centra Potočari kako bi pronašli svoj smiraj. Put BiH nije i ne može biti necivilizirani odnos prema ovom pitanju, put BiH i cijelog svijeta je samo civilizirani odnos prema ovome. Na tim temeljima i osnovama treba da gradimo budućnost BiH, multietničke države ravnopravnih naroda i građana i da u tome svemu osiguramo ravnopravnost svakom čovjeku na svakom pedlju zemlje – dodao je.

Džaferović je također istakao da je necivilizirano uskraćivati prava bilo kojeg čovjeka, posebno prava povratnika.

– Trebamo se svi potruditi da naši povratnici, heroji reintegracije BiH žive što bolje u mjestima svoga prijeratnog prebivališta. To treba da bude put, to treba da bude orijentacija uz jačanje ekonomije, evropski i NATO put naše zemlje – kazao je član Predsjedništva BiH.

Direktor Memorijalnog centra Potočari Mersed Smajlović podsjetio je prisutne da su 2003. godine u Memorijalnom kompleksu obavljene tri kolektivne dženaze i ukopano 989 žrtava genocida.

– Prva dženaza je obavljena 31. marta i ukopano je 600 žrtava genocida, druga se desila 11. jula i tada je ukopano 282 žrtve i treća 20. septembra kada je ukopano 107 osoba. Tokom 2003. godine u Memorijalnom kompleksu je ukopano 989 žrtava genocida koji su identifikovani. Do sada je održano 18 dženaza a za 19. dženazu koja će biti obavljena 11. jula uveliko se vrše pripreme – istakao je Smajlović.

Podsjetio je da je do sada ukupano 6.610 žrtava genocida te da ima još žrtava koje nisu pronađene i za kojima se i danas intenzivno traga.

– Proces identifikacija se odvija veoma otežano jer skeletni ostaci nisu kompletni. Porodice čekaju i nadaju se da će pronaći više kostiju – izjavio je Smajlović.

(SB)