Home Archive Džemila i Omer nakon pola stoljeća zatvorili aščinicu u Srebrenici

Džemila i Omer nakon pola stoljeća zatvorili aščinicu u Srebrenici

Srebreničani Džemila (76) i Omer Spahić (77), nakon što su se penzionisali, zatvorili su svoju aščinicu “Kod Omera”, u kojoj su punih pola stoljeća hranili Srebreničane i one koji su navraćali sa strane. Zahvaljujući odličnim domaćim jelima, za ovu aščinicu daleko se čulo, a nakon rata, kod Džemile i Omera na ručku su bili svi visoki predstavnici, brojni ambasadori te međunarodni diplomati.

Bilo je neshvatljivo doći u Srebrenicu a ne ručati “Kod Omera”. I danas mušterije često navrate, ali im Džemila i Omer, koji svakodnevno piju kafu ispred aščinice, ljubazno objašnjavaju da više ne rade.

– U Srebrenicu sam se vratio 1999., kad su bošnjački funkcioneri počeli raditi u općinskoj administraciji, i više od godinu sam im spremao hranu – sjeća se Omer.

Godinu poslije, ušao je u posjed svoje kuće, koju je obnovio zajedno sa poslovnim prostorom i ponovo otvorio aščinicu. Kaže da je posla najviše bilo ljeti.

Džemila i Omer ispunili su uvjete za penziju. Ali, ne žele staviti katanac na svoju aščinicu. Namjeravaju je nekome izdati pod zakup, da nastavi njihovu tradiciju. Omer bi novog aščiju uveo u posao, a Džemila bi neko vrijeme pomagala u spremanju hrane.

Radili od 1968.

Po završetku Ugostiteljske škole u rodnom Zvorniku, bračni par Spahić skrasio se 1968. u Srebrenici. U centru grada otvorili su aščinicu, a poslije nekoliko godina, u kupljenu kuću premjestili su radnju. Radeći u aščinici, odškolovali su sina i kćerku, ali su oni otišli svojim putem i ne žele nastaviti posao svojih roditelja.

(Avaz.ba)