Home Novosti BiH Edin Ramić dao prijedlog: Kombinacija koja spašava Pokret za državu

Edin Ramić dao prijedlog: Kombinacija koja spašava Pokret za državu

Edin Ramić, potpredsjednik SDA i jedan od predstavnika Pokreta za državu iznio je interesantan prijedlog za PzD.

– S obzirom, da svi iznose neka svoja mišljenja o tome kako bi se trebao ponašati klub poslanika Pokreta za državu u odnosu prema opoziciji u RS, red je da to i sam učinim. Prije svega, ne mislim da će Pokret za državu biti dio vladajuće koalicije u entitetu RS, čak i ako bude imao ministra u Vladi RS. Isto tako nije ni dio opozicije. Nas ni jedni a ni drugi ne smatraju svojima. Mi smo za njih strano tijelo, bez obzira kako se ponašali i kakve poruke šaljemo. Na nama nekad treniraju strogoću a nekad su za saradnju, i u jednom i drugom slučaju šalju poruke centralama naših stranaka. Najbolja prilika za saradnju bila je 2014 nakon općih izbora, ali su neke od stranaka uslovljavale koaliciju u FBiH odbijanjem vlasti sa SNSD u RS i na nivou BiH. Danas imaju poslanika u NSRS i naravno, za saradnju su i ulazak u vlast. Samo što mi danas nismo potrebni za saradnju, nego da se SNSD naruga međunarodnoj zajednici, prije svega. Jer, OHR ne smije donijeti odluku kojom rješava pitanje legitimnog predstavljanja u RS za Bošnjake i Hrvate, a i ti sami legitimni predstavnici su zadovoljni mrvicama vlasti, pa je pitanje čemu zahtjevi ako ne insistiramo na njihovom rješavanju, navodi Ramić.

Dodaje da javni medijski prostor forsira dvije opcije i nažalost u svakoj od njih poslanici Pokreta za državu će biti za nekoga izdajnici ili nedorasli aktualnom trenutku.

– 1. Podrška vlastitoj listi i insistiranje da istu podrži opozicija (SDS, PDP i lista NV) tumači se kao prećutna podrška SNSD, omogućava ulazak u Vladu RS, kolegij NSRS i još neke za javnost nepoznate pozicije, navodi Ramić i nastavlja:

– 2. Podrška listi opozicije – PDP, tumačit će se od strane SNSD kao izdajnički čin i oni koji su već dogovorili neke pozicije za sebe ili svoju stranku ostat će bez istih.

Dodaje da je, pema tome, kombinacija koja spašava ono što je ostalo od obraza Pokreta za državu, je:

1. naši poslanici glasaju za listu PDP-a,

2. formiramo VM sa opozicijom iz RS bez SNSD a iz FBiH je to grupacija stranaka okupljenih u Pokret za državu,

3. Pokret za državu (vjerovatno neko iz SDPa BL) dobija Ministarstvo vanjskih poslova – zbog dijaspore a i DKP mreža ostaje koliko toliko pod nadzorom probosanskih snaga, ili Ministarstvo civilnih poslova. Ova dva ministarstva prilično mogu koristit našim ljudima izvan BiH.

4. U FBiH se osigurava mjesto ministra za onoga koga predloži SNSD kao zamjena za mjesto ministra u Vladi RS,

5. Kolegij Predstavničkog i Doma naroda bez SNSD i HDZ, imamo i ruke i nacionalnu kvotu.