Home Archive Ef. Peštalić o dešavanjima u Srebrenici: Teško je biti Bošnjak, a živjeti...

Ef. Peštalić o dešavanjima u Srebrenici: Teško je biti Bošnjak, a živjeti u RS

Nekolicina učenika na društvenim mrežama objavila fotografiju s četničkom ikonografijom

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir ef. Peštalić kazao je za “Avaz” da su posljednji događaji u Srebrenici samo jedan u nizu incidenata koji se dešavaju u školama u Srebrenici i naglasio da se od samog početka bore s takvom diskriminacijom.

Reakcija je to na događaj u Srebrenici u kojem je nekolicina učenika na društvenim mrežama objavila fotografiju s četničkom ikonografijom.

– Zakoni u RS su protiv drugih i drugačijih i oni su jednonacionalni. Vrlo je teško biti neko drugi u ovom slučaju – Bošnjak, a živjeti u RS – kazao je ef. Peštalić.

Istaknuo je da su i ranije upozoravali na ovakve i slične događaje.

– Borili smo se, pokušavali da budemo uvažavani, ali teško to ide. Kada konačno nešto i dobijemo, onda se to osporava. Ovo što se desilo u Srebrenici je samo jedna kap koja je prelila čašu. Ponovo smo izrazili našu zabrinutost, jer nam valja slati djecu u školu u kojoj vlada jedan takav ambijent. Samo želimo da škole budu pristupačne za svu našu djecu – dodaje Peštalić.

Dodao je da ova škola ne liči na onu od prije 20-ak godina.

– Danas imate 75 posto učenika bošnjačke nacionalnosti i zamislite da se jedna takva škola koja ne želi to, istini da pogleda u oči, u toj školi prave slavu Svetog Save. To je klasična diskriminacija i na to želimo skrenuti pažnju. Kao roditelji ćemo pokušati da se organiziramo i da pokušamo natjerati one koji treba da to rade, da nešto učine i riješe probleme, ali na obostranu korist – naglašava naš sagovornik.

Napominje da je poražavajuća činjenica da se radi o djeci koja su u školi nosila četničku ikonografiju.

– To je jako osjetljivo i zabrinjavajuće. Nadam se da će se ovo shvatiti kao stvari koje se trebaju riješiti. Ovo traje već godinama, ne samo u Srebrenici već u cijelom manjem bh. entitetu gdje žive Bošnjaci. Ministarstvo obrazovanja RS i politika u ovom entitetu nema obzira za drugačije – zaključuje Peštalić.