Home Novosti EK O POTEZIMA RS-a: “Spremni smo…”

EK O POTEZIMA RS-a: “Spremni smo…”

(…) upotrijebiti sve instrumente.

Peter Stano, glavni glasnogovornik pri Evropskoj službi za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, ističe da je današnje glasanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske za zakon koji predviđa osnivanje odvojenog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) u RS-u neprihvatljivo kršenje ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine, saopćila je Evropska komisija.

“Na zahtjev visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, situacija u BiH i aktivnosti usmjerene ka narušavanju jedinstva zemlje će biti razmatrane na predstojećem Vijeću za vanjske poslove EU”, izjavio je Stano, prenosi Fena.

EU je spremna upotrijebiti sve instrumente koji su joj na raspolaganju kako bi pomogla BiH da prebrodi trenutnu krizu i osigurala da se fokus zemlje u potpunosti preusmjeri na reforme i njen put ka EU, kao što je navedeno u 14 ključnih prioriteta Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, kazao je glasnogovornik.

Po njegovim daljnjim navodima, EU poziva lidere u BiH, a posebno rukovodstvo Republike Srpske, da zaustave dalju eskalaciju i umjesto toga osiguraju nastavak ozbiljnog dijaloga o svim neriješenim pitanjima unutar institucija na državnom nivou.

(SB)