Home Novosti BiH EKSPLOZIVAN INTERVJU BAKIRA IZETBEGOVIĆA: “Schmidt se pretvara u visokog predstavnika protiv SDA...

EKSPLOZIVAN INTERVJU BAKIRA IZETBEGOVIĆA: “Schmidt se pretvara u visokog predstavnika protiv SDA i za pomoć HDZ-u. Kantoni se trebaju NAORUŽAVATI!”

Dodaje kako su stranke okupljene oko Trojke kritizirale SDA iz različitih razloga, pa su veoma brzo uradile sve ono što su zamjerale SDA.

O najaktuelnijim temama i razvoju događaja na domaćoj političkoj sceni, ali i odnosima s međunarodnim zvaničnicima, u programu televizije Hayat govorio je lider SDA Bakir Izetbegović.

Što se tiče formiranja novog saziva Vijeća ministara, Izetbegović smatra kako ništa nije sigurno s obzirom na političke odnose Trojke.

“Napravili su greške koje unose pukotine. Prva greška je podjela probosanskog bloka. Odlučili su se izaći ususret Čoviću i Dodiku da idu bez DF-a i SDA. Te podjele su unijele razdor među Bošnjake i patriote. Sljedeće dvije greške su na njihov vlastiti račun. Krenuli su brzo i to je počelo da nervira ljude. To nije Osmorka. Žurilo im se da podjele pozicije. Predsjednici stranaka su se namirli u Vijeću ministara. Nisu respektovali manje partnere, podrazumijevali su ih. To ih je koštalo”, naveo je Izetbegović.

Dodaje kako su stranke okupljene oko Trojke kritizirale SDA iz različitih razloga, pa su veoma brzo uradile sve ono što su zamjerale SDA.

“To je četvrti delegat kojeg su dali SNSD-u. Puna su im usta bila riječi ‘meritokratija’. Kad pogledate SDA-ove ministre na svim nivoima, ne može se reći da je to protivno meritokratiji. Ovo što se želi imenovati, neka gledaoci sami prosude. Prije svega, išli su servilo u odnosu na HDZ i SNSD. Glasali su za Čavaru sa crne liste, ne bi li im HDZ uzvratio. Sad će isto SNSD-u uraditi. Predsjednici stranaka koji pretenduju na funkcije kojim se ranije nisu bavili, ministri inostranih poslova, saobraćaja, nisu se time bavili u životu. Ko su ti ljudi? To je izrugivanje. Ako je Trojka išla već da preuzima te pozicije, imali su bolje kadrove. SDA i Naša stranka su svjetlosnu godinu udaljeni kad su u pitanju politike u BiH, ali ne možemo reći da za tu poziciju nisu komeptentni Arnaut ili Ćudić. Zašto nisu uradili takvu stvar, zašto su sebični”, konstatovao je Izetbegović.

Na pitanje o četvrtom ministru iz kvote SNSD-a, a koji je predložio Sevlida Hurtića Izetbegović je vrlo jasno kazao da je on Dodikov dužnik.

“To je Bošnjak iz Rs-a kojeg je Dodik imenovao. Prvo ga je imenovao u Vladu RS, pa ga je sad prekomandovao s te pozicije za državni nivo. Zašto ga Dodik imenuje. Vi ste dužni onome ko vas imenuje. On je dužan Dodiku“, ističe.

Govoreći o konceptu osmorke i može li kao takva dugoročno opstati kaže da tog formata već nema.

„To treba zvati trojka plus pa ko ostane. Izdali su principe na kojima su dobili podršku naroda. Ne znam da je iko tako brzo gubio politički ugled kao oni. Čović ih je zvao probošnjačkom stranom, Dodik muslimanskom“, dodaje.

Na pitanje o održavanju parade na neustavni 9. januar nedaleko od Sarajeva koje je bilo pod opsadom četiri godine, Izetbegović kaže:

„Nakon 9. i te proslave, gledali smo kako nam u Sarajevu predstavljaju film Malagurskog. Ne iznenađuje mene toliko podaničkog. Ovo je šamar međunarodnoj zajednici, Putinu dodijeliti odlikovanje i da to gleda američka strana. To je i provokacija u odnosu na Tužilaštvo, to je direktno izrugivanje presudama Ustavnog suda koje su obavezujuće. On se narugao osmorci, trpit ćete ovakve stvari, i onda dođete na isto mjesto nakon tog 9. januara da čestitate Božić. On njima savija kičmu“, kategoričan je Izetbegović.

Kada je riječ o potezima međunarodne zajednice Izetbegović je istakao kako izostaje bilo kakva reakcija.

„Preda mnom su visoki zvaničnici EU govorili da je Inzko kriv za blokadu. Takav jedan njihov servilni odnos na ovakvo njegovo ponašanje. To je jedan od razloga zašto sam ja tretiran ovako kako sam tretiran jer sam se odupirao“.

Dodao je da je više očekivao i od visokog predstavnika Christiana Schmidta.

„Ništa nije uradio. On se pretvara u visokog predstavnika za FBiH, protiv SDA i za pomoć HDZ-u. On će sam sebe pretvoriti u to. Kada sam ranije kazao da je stanje perverzno, možda sam pretjerao, ali kad ovo sve vidite onda i jeste perverzno“, kazao je.

Izetbegović je istakao da oni koji ne vole ovu zemlju čine sve da je oslabe.

„Srbija se strahovito naoružala, Hrvatska isto. Oni koji ne vole ovu zemlju čine sve da naše OS slabe, slabe državu na svaki način. Treba to kompenzirati jakom namjenskom industrijom, pojačanim policijskim jedinicama u kantonima, opremom“, kazao je.

Podsjetio je da SDA nije dopustila da se prije četiri godine vlast formira dok se nije usvojio ANP i da je „SNSD čekao pred vratima“.

„NATO put je za nas dohvatljiviji od članstva u EU“.

Izetbegović je razočaran odnosom međunarodne zajednice prema Dodiku. Smatra da je zbog izostanka reakcije ojačao. Podsjetio je na odnos evropskog komesara Olivera Varhelija koji se „tapše s Dodikom“.

„Tako su radili i u ratu, embargo na oružje pa ako preživimo. Uvijek postoji ta islamofobna ta ziheraška linija u politici. Oni to neće priznati. Žele neku promjenu pa idu linijom manjeg otpora“, kaže predsjednik SDA.

Ističe da se narod počeo plašiti sprege Dodik-Čović, a ukoliko bi Schmidt opet reagirao s nekim izmjenama i pogodavao HDZ-u to bilo bio i antibošnjački i antibosanski potez.

Na pitanje može li SDA formirati vlast u FBiH i ima li stranaka s kojim može praviti vlast kazao je da „sve više partnera u FBiH“.

„Ako se ovakav odnos nastavi mislim da ćemo doći do toga“.

(SB)