Home Novosti BiH ELMEDIN KONAKOVIĆ: Treba nam neko ko možda može smekšati odnose među bh....

ELMEDIN KONAKOVIĆ: Treba nam neko ko možda može smekšati odnose među bh. građanima, moramo iskoristiti priliku za EU

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je tokom učešća na proteklog vikenda održanoj Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji odgovarao na pitanja novinara. Ministar Konaković govorio je o naporima koje Bosna i Hercegovina ulaže na polju približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, o čemu je bilo govora i na jednom od panela konferencije.

– Mislim da smo u posljednjih nekoliko mjeseci u potpunosti otvorili vrata za EU integracije koje su u ovom trenutku zaista važne za Bosnu i Hercegovinu. Tako da EU zapravo razmatra svih šest zemalja s područja Balkana kao potencijalne članice, buduće članice EU, tako da će to biti glavni prioritet, rekao je Konaković, napominjući da je riječ o sjajnom događaju koji je odlična prilika za razmjenu iskustava i informacija sa kolegama.

Odgovarajući i na pitanja u vezi s odnosima njegove zemlje s Turskom, Konaković je podvukao da je “Turska jedan od najvažnijih partnera BiH u vanjskopolitičkom smislu”.

– Imamo odlične odnose. Bez otvorenih pitanja koja trebamo riješiti. Historijski gledano, imamo jako dobre odnose i smatramo Tursku stvarno važnim, ne samo partnerom, Tursku smatramo svojim prijateljima, podvukao je Konaković.

Novinara su zanimali i odnosi Konakovića s predsjednikom bh. entiteta RS Miloradom Dodikom, na što je odgovorio: “Milorad Dodik je predsjednik Republike Srpske, to je bh. entitet, dakle to je entitet unutar BiH i svaki vid dijaloga može biti od pomoći pogotovo sada kada nam treba neko ko možda može smekšati odnose među ljudima u BiH jer se još uvijek sjećamo nekih otvorenih rana iz proteklog prošlog rata”.
Naglasio je kako je Turska važan partner za cijelu regiju.

– Mislim da su turske vlasti, Turska i posebno predsjednik (Recep Tayyip) Erdogan istinski prijatelji naše zemlje i takva vrsta komunikacije sa svim pravnim predstavnicima može biti od pomoći, posebno možda u polju NATO integracija na koje svi mi u Bosni i Hercegovini ne gledamo na isti način. Stoga Tursku smatram važnim partnerom za cijelu regiju Zapadnog Balkana, a posebno za Bosnu i Hercegovinu, kazao je on, javlja Anadolija.

Upitan i za mišljenje o odnosima Turske i Srbije, Konaković je rekao kako zna za dobre odnose dvije zemlje, da Turska puno ulaže u Srbiju, te dodao: “Tursku smatramo svojim prijateljem. Mislim da njihovi (Turska) odnosi sa svim zemljama Zapadnog Balkana mogu biti od pomoći i mogu pomoći u stabilizaciji svih prilika na Zapadnom Balkanu”.

Na kraju je kazao kako je Evropska unija potpuno promijenila vlastiti pristup po pitanju proširenja EU, te kako se to, nažalost, dogodilo nakon agresije na Ukrajinu.

– Tako su shvatili da su sigurnost i stabilnost ovog područja, kao i Ukrajine, Gruzije i Moldavije, zaista važni za Evropsku uniju. To pokazuje koliko nam je Evropska unija važna u ekonomskom smislu i to znači a je ovo glavni prioritet u smislu vanjske politike Bosne i Hercegovine. Sada smo usred procesa donošenja nekih važnih zakona. Moramo iskoristiti priliku da postanemo punopravna članica Evropske unije, integrirati naše tržište u jedinstveno evropsko tržište što je vjerovatno jedina šansa da naša ekonomija bude razvijenija i puno jača, zaključio je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.