Home Novosti BiH ELMEDIN KONAKOVIĆ: “U 48 sati cijeli NATO se preselio u Sarajevo, Dodik...

ELMEDIN KONAKOVIĆ: “U 48 sati cijeli NATO se preselio u Sarajevo, Dodik je nervozan, moguće da napravi grešku koja će ga skupo koštati”

Na početku Konaković ističe kako mu je vrlo dobro jasno raspoloženje u RS – gdje, kako je rekao, skoro svi, a naročito studenti, privrednici i oni koji često putuju na Zapad – su svjesni da Dodik ima priliku da im znatno pomogne, ili da ih stavi u crnu rupu iz koje ekonomski teško da ikako mogu izaći. Zbog toga je stava je Konaković, Dodik nervozan.

Protekle dane obilježile su posjete visokih međunarodnih dužnosnika Bosni i Hercegovini. Među njima, posebnu pažnju izazvala je ona Jamesa O’Briena, pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Evroaziju, kojeg brojni nazivaju i “ocem Dejtona”.

U njegovom obraćanju pljuštale su kritike na račun domaćih zvaničnika, uključujući i predsjednika RS Milorada Dodika. Brzo je uslijedila i Dodikova reakcija u kojoj je danas naveo kako je O’Brien njegove partnere iz ‘Trojke’ sahranio politički. Na sve u razgovoru za N1 oštro odgovara i predsjednik stranke Narod i pravda, Elmedin Konaković – objašnjavajući razloge “Dodikove nervoze”.

Na početku Konaković ističe kako mu je vrlo dobro jasno raspoloženje u RS – gdje, kako je rekao, skoro svi, a naročito studenti, privrednici i oni koji često putuju na Zapad – su svjesni da Dodik ima priliku da im znatno pomogne, ili da ih stavi u crnu rupu iz koje ekonomski teško da ikako mogu izaći. Zbog toga je stava je Konaković, Dodik nervozan.

“Nervozan je i zbog sastanka NAC-a u Sarajevu. U 48 sati preselio se cijeli NATO savez u glavni grad BiH i poslali jasnu poruku koja je suprotna svemu što Dodik govori i najavljuje. Vrlo je jasno šta će se desiti sa Dodikom i njegovim procesom ako u njega eventualno krene. Još više ga je zabolio dolazak O’Briena, jednog od onih koji su pisali Dejton, zna svaki detalj i tumači ga na pravi način, tako da su i tu Dodikove priče pale u vodu”, rekao je za N1.

Stoga, nastavlja Konaković, i Dodik i oni kao njegovi partneri ulaze u ciljnu ravninu u kojoj bi bilo potrebno ispoštovati dogovore – ne samo onaj iz Laktaša, nego sve one koji su uslijedili od uspostave državne koalicije, a koji se odnose na evropski put BiH.

“Mi smo nadomak. Jedini koji to opstruira je Dodik. On je već prekršio jedan dio našeg razgovora iz Laktaša i nije podržao zakon o sprečavanju pranja novca. Pokazuje nervozu, a u njoj je moguće da napravi neki pogrešan korak koji će ga skupo koštati”, naveo je Konaković, pozivajući ga da ih ne čini jer će to glasači zasigurno shvatiti.

Ponovo se osvrnuo na jučerašnju posjetu O’Briena, s kojim je, kako kaže, do detalja analizirao unutrašnju situaciju BiH, a s tim i sve predstojeće uključujući i izbornu. Stoga, ponavlja – na sastanku u Laktašima nije postignut nikakav sporazum.

“Dobro znam i njegove stavove o ‘Trojci’, ali ne želim da koristim to u svrhe političkog marketinga, jer bi bilo neprimjereno. Dakle, ne postoji sporazum iz Laktaša. Postoje razgovori, prijedlozi i ideje za koje smo se dogovorili da ih stavimo na papir. Onda se je neko, svjesno ili ne, pustio prvi draft po njegovom viđenju zapisnika iz Laktaša koji ima dio istinitih interpretacija, a dio ne. Pisao sam i Murphyiju, pa Ambasada SAD-a u BiH to i ne zove sporazumom, nego razgovorom”, ponovio je.

Tvrdi kako partneri nemaju nikakvih problema vezanih za ‘tehničke’ izmjene izbornog zakona, pa ni vezane za dio o izboru članova CIK-a.

“Sve drugo bile su teme oko kojih se nismo usaglasili. Oko nekih se vjerovatno možemo usaglasiti, ali ne oko one koja je Draganu Čoviću zanimljiva, koja kaže da se sad riješi pitanje izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, a da ne tretiramo uopšte međunarodne presude. To je potpuno neprihvatljivo i to on zna, rekli smo mu”, naveo je Konaković.

Dodaje kako ne vjeruje da će HDZ iskoristiti ovaj period za bilo kakve blokade, te da “BiH trči zadnjih 100 metara do otvornih vrata Evrope”.

S druge strane, ponovio je, ako Dodik pokuša da pod pritiskom Moskve zaustavi proces – najveću cijenu će platiti upravo on.