Home Novosti ERDOGAN BACIO SVE KARTE NA STOL I ZAPRIJETIO: “Sve dok sam ja...

ERDOGAN BACIO SVE KARTE NA STOL I ZAPRIJETIO: “Sve dok sam ja na čelu Turske, nećemo dozvoliti…”

Nažalost, razgovori naše delegacije sa Finskom i Švedskom nisu bili na željenom nivou“, naglasio je Erdogan.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da ta zemlja, sve dok je on na njenom čelu, neće dozvoliti da zemlje koje podržavaju terorizam postanu članice NATO-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je u razgovoru s novinarima na povratku iz Azerbejdžana rekao da pregovori Turske, Švedske i Finske nisu bili na željenom nivou. Riječ je o pregovorima koje su delegacije tri zemlje vodile u Ankari povodom zahtjeva Švedske i Finske za prijem u NATO.

“Nažalost, razgovori naše delegacije sa Finskom i Švedskom nisu bili na željenom nivou“, naglasio je Erdogan.

Ističući kako Švedska i Finska imaju velika očekivanja od tih pregovora, Erdogan je rekao da te zemlje nisu poduzele potrebne korake u vezi s turskim zahtjevima i dodao je da teroristi čak i sada šetaju ulicama Stockholma, uz zaštitu policije.

“Ne možemo ponoviti greške napravljene u prošlosti u prijemu zemalja koje prihvataju i hrane takve teroriste unutar NATO-a koji je sigurnosna organizacija“, rekao je Erdogan.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za ulazak u NATO 18. maja, što je odluka podstaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara. Turska, dugogodišnja članica alijanse, izrazila je primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritizirajući te zemlje zbog toleriranja pa čak i podržavanje terorističkih grupa, kako zvanična Ankara oslovljava kurdske borce na sjeveru Sirije i jugoistoku Turske.

“Borba protiv terorizma”
Turski predsjednik Erdogan je najavio da će narednih dana imati telefonske razgovore s ruskim i ukrajinskim kolegama Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim te je kazao da će Turska nastaviti da ohrabruje obje strane da održavaju kanale dijaloga i diplomatije kako bi gradili mir u Ukrajinu.

Povodom moguće nove turske sigurnosne i antiterorističke operacije na sjeveru Sirije, u blizini turske granice, Erdogan je naglasio da svako mora dati svoj doprinos u borbi protiv terorizma.

“Ako Amerika ne ispuni svoju dužnost u borbi protiv terorizma, snalazit ćemo se sami. Borba protiv terorizma se ne može učiniti traženjem dozvole za antiterorističke operacije“, poručio je Erdogan.

Odnosi Turkiye i Izraela
Osvrćući se na veze Turske s Izraelom, Erdogan je rekao da će dvije zemlje poduzeti korake za poboljšanje odnosa jer se očekuje da ministri energetike tih zemalja vode razgovore u tom pravcu.

Što se tiče veza s Grčkom, Erdogan je još jednom kritikovao grčkog premijera Kyriakosa Micotakisa zbog njegovih komentara o Turskoj tokom nedavne službene posjete SAD-u.

“Turska je raskinula svoje Strateško vijeće na visokom nivou s Grčkom jer Micotakis više nije sposoban da se nosi s tim“, rekao je Erdogan.

Previous articleMINISTRICA TURKOVIĆ UPOZORAVA NA OPASNOST: “Dodik će sigurno aktivirati svoje planove za Republiku Srpsku, ako…”
Next articleČampara: Džaferović ni sam ne vjeruje u nezakonitost uredbe Vlade KS, nagovorili su ga
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.