Home Novosti ERDOGAN PRIJETI I OPOMINJE: “Ako vidimo bilo kakve znakove zamajavanja ili licemjerja…”

ERDOGAN PRIJETI I OPOMINJE: “Ako vidimo bilo kakve znakove zamajavanja ili licemjerja…”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan govorio je u Istanbulu na svečanosti dodjele diploma polaznicima turske vojne akademije, a tom prilikom je govorio o aktuelnim temama. Jedan od tema bila je i članstvo Švedske i Finske u NATO-u…

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak kako su Švedska i Finska zemlje u procesu poziva za članstvo u NATO-u, te niko ne treba sumnjati da će se Turska vratiti na početni stav u slučaju bilo kakvih zamajavanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je danas govorio u Istanbulu na svečanosti dodjele diploma polaznicima turske vojne akademije, a tom prilikom je govorio o aktuelnim temama. Jedan od tema bila je i članstvo Švedske i Finske u NATO-u, tačnije memorandum koji su pomenute zemlje postigle s Turskom.

Navodeći da je NATO i dalje najvažnija, sveobuhvatna i najučinkovitija sigurnosna organizacija na svijetu, uprkos tome što je u centru raznih rasprava već 70 godina od svog osnivanja, Erdogan je istakao kako je Turska uvijek bila na istaknutom mjestu unutar NATO-a svojim doprinosom toj organizaciji, čija je jedna od najstarijih i najvažnijih članica.

“No, jasno je da zemlje s kojima smo već neko vrijeme saveznici unutar NATO-a ne podržavaju u dovoljnoj mjeri i ne razumiju osjetljivost Turske za borbu protiv terorizma i zaštitu svojih granica”, pojasnio je Erdogan, te nastavio:

“Nismo zaboravili kako su nam naši takozvani NATO saveznici okrenuli leđa prije samo 6 do 7 godina kada su terorističke organizacije poput ISIS-a, PKK-a, YPG-a i FETO-a stigle do naših granica. Srećom, nismo se previše obazirali na ovaj nedostatak, jer smo imali moć, priliku i sposobnost osigurati vlastitu sigurnost.”

S tim u vezi, Erdogan je podvukao kako je i posljednja dešavanja unutar NATO-a potrebno posmatrati u tom okviru, aludirajući na zahtjeve njegove zemlje koje je tražila za članstvo Švedske i Finske u NATO-u.

“Prvi korak je da zemlje koje podnose zahtjev za članstvo prihvate naše uvjete i pismeno se obvežu. Kada govorimo o dvjema zemljama (Švedska i Finska, op.a.), riječ je o pozivu za članstvo. Ako ispune uvjete, mi ćemo odraditi svoj dio posla. Sada je vrijeme da vidimo kako se svaka od ovih obaveza ispunjava. Ako vidimo bilo kakve znakove zamajavanja ili licemjerja, neka niko ne sumnja da ćemo se vratiti na naš početni stav”, podvukao je Erdogan.

Previous articleU Bosnu i Hercegovinu stižu britanski vojni stručnjaci, evo šta će im biti prioritetan cilj
Next articleVULIN O CRNOGORSKIM POSLANICIMA KOJI SU ZBOG REZOLUCIJE O GENOCIDU U SREBRENICI ZADRŽANI NA GRANICI: “Sram ih bilo, ne znam šta traže u Srbiji”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.