Home Archive ERDOGAN SE HITNO OBRATIO NACIJI: “Želim da se zna da kao predsjednik...

ERDOGAN SE HITNO OBRATIO NACIJI: “Želim da se zna da kao predsjednik države…”

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je da sve nadležne institucije i službe poduzimaju sve potrebne mjere nakon zemljotresa koji je u petak navečer pogodio istočne dijelove Turske.

Erdogan je u poruci na Twitteru naveo da sve turske resorne institucije rade kako bi se zaštitili životi ljudi i gubici sveli na minimum.

– Ministri urbanizma i okoliša, unutrašnjih poslova i zdravstva su poslani u zemljotresom pogođenu regiju. Želim da se zna da kao predsjednik države pomno pratim situaciju i rad na terenu. Sve institucije, sa AFAD-om i Crvenim polumjesecom na čelu, su uz naš narod – poručio je Erdogan te odao počast stradalim, javlja Anadolija.

AFAD je formirao krizni štab, a iz brojnih turskih gradova u Elazig je upuće veliki broj pripadnika spasilačkih službi.

Zemljotres se osjetio i u okolnim gradovima Adana, Hatay i Osmaniye, čak na području sjevernih dijelova Sirije i Iraka.

Iz AFAD-a je također potvrđeno kako je nakon tog zemljotresa zabilježeno još 60 naknadnih potresa slabijeg intenziteta, među kojima je osam jačih od 4,0 stepena po Richteru.

U zemljotresom ugroženoj regiji građanima su na raspolaganje dati javni domovi, sporske dvorane, škole i drugi objekti koji mogu poslužiti za privremeni smještaj.

Prema najnovijim informacijama, 20 osoba je poginulo i 1.000 povrijeđeno u zemljotresu jačine 6,8 stepeni po Richteru koji je pogodio istočni turski grad Elazig.

(SB)