Home Novosti EROL AVDOVIĆ ŽESTOKO ISKRITIKOVAO MEĐUNARODNU ZAJEDNICU: “Mreža podrške Čoviću je rasprostranjena od...

EROL AVDOVIĆ ŽESTOKO ISKRITIKOVAO MEĐUNARODNU ZAJEDNICU: “Mreža podrške Čoviću je rasprostranjena od Washingtona, preko Brisela i Berlina, do Zagreba i Sarajeva”

Avdović tvrdi kako je uzalud potrošena godina dana oko reformi izbornog zakona tokom koje su kao na traci paradirali predstavnici Bidenove administracije, Palmer i Escobar prije drugih.

Erol Avdović, bh. novinar koji izvještava iz New Yorka, osvrnuo se na trenutno stanje u BiH u vezi izbora i blokade finansiranja, otvoreno kritikujući predstavnike međunarodne zajednice rekavši kako je jedno deklarativna kritika na račun Čovića zbog svih “marifetluka, a drugo je stvarna reakcija, koje nema.

– A tu je i ona kapilarna potpora Čovićevom konceptu “legitimiteta” kao načinu da se odbrane vlastite lukrativne pozicije. Ta mreža podrške Čoviću je rasprostranjena od Washingtona, preko Brisela i Berlina, do Zagreba i Sarajeva. Svako ima svoj konto i “profesionalni” interes pa dozira kritike i kalibrira podršku do mjere do koje im to odgovara. Jedna prljava i iscrpljujuća igra koja traje godinama, naveo je on u svojoj objavi na Facebook profilu.

Avdović tvrdi kako je uzalud potrošena godina dana oko reformi izbornog zakona tokom koje su kao na traci paradirali predstavnici Bidenove administracije, Palmer i Escobar prije drugih.

– Ne zaboravimo ne tako davno iz Washingtona je stigla vijest kako je Bidenova administracija sklona podržati HDZ BiH oko izbornog zakona?! Nasreću nije bilo tako. Jer dogodio se i Zoran Milanović u međuvremnu pa su Amerikanci uvidjeli odakle pušu istinski antiamerički sentimenti. Riječi su važne. A dijela još više, dodaje Avdović.

Avdović u svojoj objavi na Facebooku pita ko to svoju legitimnost i nacionalni pravopis pretvara u oružje za interesnu marginalizaciju onih koji bi im mogli biti konkurencija?

– Puna im usta demokratije, tržišta, ljudskih prava a ovamo bi s običnom gramatikom istisnuli sve koji smetaju. Puno je primjera na sve strane, za sataviti dobar katalog o diskriminaciji i kultiviziranju međusobnog neprovjerenja; umjesto da je obrnuto. Obespravljenost, je li?

Na kraju dodaje kako se u BiH i povrh svega gotovo rasistički propituje prirodno stanje, koje je rezultat prirodnih davanja, a ne “demografski oportunizam”.

– Tako je to početkom godine, nažalost okarekterisano u antibosanskim lobističkim krugovima u Washingtonu. A to je – naprosto tako, kao i svugdje u svijetu. No i dalje se insistira na političkoj vladavini manjine nad većinom? U Bosni i Hercegovini. Eureka: zato je izlaz u građanskom konceptu istih prava za sve ljude u BiH. Kao što je presudio Sud za ljudska prava u Strazburu poimenično. I točka.

(SB)

Previous articleRamić je pozvao visokog predstavnika da smijeni Grujičića, a Schmidt je odgovorio: Slične situacije treba…
Next articleŽELJKO KOMŠIĆ O OPTUŽNICAMA IZ SRBIJE I REAKCIJAMA IZ HRVATSKE: “Zašto “veliki Hrvati” iz HDZ-a BiH šute o beogradskom progonu hrvatskih pilota”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.