Home Novosti Europarlamentarac: Onaj ko kaže ‘da’ Ukrajini i Moldaviji ne može reći ‘ne’...

Europarlamentarac: Onaj ko kaže ‘da’ Ukrajini i Moldaviji ne može reći ‘ne’ BiH

Predstavnik Zelenih u Evropskom parlamentu Reinhard Butikofer je na društvenim mrežama prokomentarisao pitanje dodjele kandidatskog statusa EU zemljama Zapadnog Balkana te izjavio da “onaj ko kaže ‘da’ Ukrajini i Moldaviji ne može reći ‘ne’ Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Kosovu i Bosni i Hercegovini.”

Evroparlamentarac je istakao da je prošlo dosta vremena otkako se pred Evropskim vijećem našla “tako dalekosežna odluka” kao sada, te da je dodeljivanjem statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji iznova pokrenuta politika proširenja EU kao ključna strategija nakon dugog zastoja.

“Onaj ko kaže ‘da’ Ukrajini i Moldaviji ne može reći ‘ne’ Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Kosovu i Bosni i Hercegovini”, naveo je on.

Osvrnuo se i na Srbiju, ističući da će ta zemlja morati da se odluči “da li je jedina u regionu koja ide putem Rusije”.

Također je naveo da vrata EU mogu biti otvorena i za Gruziju ako dođe do potrebnih promjena po pitanju unutrašnje politike.

Butikofer je naveo da svojim trenutnim kursom EU signalizira da ne želi nikakva područja umanjene sigurnosti koja bi predstavljala “sivu zonu” ispred ruske granice.

“Put do realizacije ove perspektive neće biti lak, a koliko brzo će se moći on pratiti zavisi od sposobnosti kandidata da implementiraju reforme. Međutim, EU također mora iskoristiti ovo vrijeme za jačanje vlastite sposobnosti da djeluje interno i eksterno”, izjavio je Butikofer.

“Pridržavanje ranije važećih propisa o jednoglasnosti u Vijeću nije u skladu sa ovim. Opća eliminacija jednoglasnosti nije ostvariva. Stoga će biti važno razviti pametne kompromise. Krize sa kojima se suočavamo tjeraju nas na to”, zaključio je.

(N1)

Previous articleProcurio novi snimak đaka i učiteljice koji plešu uz “Ne volim te Alija” (VIDEO)
Next articleKomšić poziva EU da sankcionišu HDZ i SNSD: Uslove za članstvo za mjesec dana može ispuniti…
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.