Home Novosti BiH EUROPARLAMENTARCI TRAŽE HITNU REAKCIJU: “EU i OHR odmah da djeluju i spriječe...

EUROPARLAMENTARCI TRAŽE HITNU REAKCIJU: “EU i OHR odmah da djeluju i spriječe proslavu ‘9. januara’, uvesti sankcije zvaničnicima Srbije…!”

“Namjerno ugrožavanje cjelovitosti Bosne i Hercegovine od strane Milorada Dodika i njegovih saveznika, stalne destabilizacije regiona od strane Srbije, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, moraju prestati, naglasili su europarlamentarci Burkhardt i Reuten.

Njemačka europarlamentarka Delara Burkhardt (SPD) i njen kolega iz Nizozemske Thijs Reuten (PvdA), oboje članovi Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata, oglasili su se danas na svojim Twitter profilima povodom najave proslave 9. januara, tzv. Dana Republike Srpske, zakazane u Istočnom Sarajevu.

Poručilu su da ne smije biti još jedne neustavne vojne parade kao što je bilo 9. januara prošle godine, u Banjoj Luci ili bili gdje drugo.

“Sa kolegam Thijsom Reutenom iz Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata zatražila sam djelovanje Evropske komisije, komesara za proširenje Olivera Varhelyja i Europske službe za vanjske poslove”, napisala je europarlamentarka Burkhardt.

Istakli su svoju zabrinutost zbog objave organizacije neustavne parade u Istočnom Sarajevu i sudjelovanjem zvaničnika RS-a i najavljenog sudjelovanja sina predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i nekoliko zvaničnika Srbije.

“Pozivamo Evropsku komisiju i Ured visokog predstavnika da djeluju proaktivno i sa nadležnim vlastima spriječe neustavne marševe, negiranje genocida i podrže institucije Bosne i Hercegovine da, ako je potrebno, preduzmu brzu akciju”, apelirali su Burkhardt i Reuten. .

“Namjerno ugrožavanje cjelovitosti Bosne i Hercegovine od strane Milorada Dodika i njegovih saveznika, stalne destabilizacije regiona od strane Srbije, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, moraju prestati, naglasili su europarlamentarci Burkhardt i Reuten i pozvali Evropsku uniju da “umjesto šutnje i smirivanja”, poduzme sljedeće mjere:

– restriktivne mjere protiv (izabranih) aktera uključenih u protivustavne aktivnosti

– sankcije protiv RS-a i dalje zamrzavanje EU fondova za RS

– sankcije protiv državnih službenika i zvaničnika iz Srbije koji učestvuju u protivustavnim proslavama

(SB)