Home Novosti BiH Evo šta je Dodik govorio danas na sjednici Predsjedništva BiH: To apsolutno...

Evo šta je Dodik govorio danas na sjednici Predsjedništva BiH: To apsolutno opravdava strah…

U Predsjedništvu BiH bilo je burno danas nakon što je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik napustio sjednicu jer nije usvojen njegov prijedlog izmjene dnevnog reda i ubacivanje rasprave o zauzimanju stava Predsjedništva BiH u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Dodik je istakao da ne spori integritet bilo koje države, dok druga dva člana Predsjedništva BiH “spore i teritorijalni integritet Srbije”.

U međuvremenu je objavljena prepiska Dodikovog obraćanja na današnjoj sjednici, a nju u nastavku prenosimo u cjelosti.

“Predsjedništvo u ovom sastavu nikada nije stavilo na dnevni red pitanje situacije u Ukrajini i nije moglo da zauzme stavove. Bitni elementi tog dešavanja u Ukrajini danas su sasvim drugačiji. I kao što nije sporan teritorijalni integritete BiH, Srbije, nije sporan ni teritorijalni integritete Ukrajine, ali je u pitanju da se iza toga izvlači i krši pravo jednog konstitutivnog naroda, odnosno dva, da u BiH učestvuje u donošenju stavova u vezi sa aktuelenim pitanjima, da se tom linijom privatizacije od ostalih članova Predsjedništva, kao i njima podređenih lica daje saglasnot na nivou UN i EU za stavove koji ovdje nisu usvajani čime se potpuno krši Ustav BiH, stvaraju uslove za rad uopšte u ovakvim organima.

To apsolutno opravdava strah i težnju Srba i Hrvata da ne žive u ovoj zemlji, imajući u vidu ovakvo ponašanje kojima se ne poštuju osnovni akti Predsjedništva.

Dakle, sasvim je nova situacija u Ukrajini. Činjenica je da je Rusija priznala dvije republike, činjenica je da se tamo na prostoru Ukrajine dešava rat u kome su glavni faktor Rusija i glavni faktor Ukrajina, da se dešavaju stvari koje su sasvim nove u tom pogledu i zato je to zahtjevalo i novo odlučivanje ovog organa, a ne vrstu privatizacije.

Konstatujem, i želim da dobijem ovaj stenogram, da ste srušili ustavni poredak u BiH tako što ste svojim podređenim ambasadorima, jednom u UN, drugom u Briselu, dali saglasnost da samo vaše odluke, za koje vi mislite da su one koje treba BiH da usvoji, prenesu na međunarodni nivo. Vi ste prekršili pravo ovog tijela i doveli u pitanje da li ono uopšte da postoji.

Činjenica da je danas sazvana sjednica Predsjedništva na kojoj je bilo za očekivati da tačka dnevnog reda bude situacija u Ukrajini koju sam ja upravo predložio, činjenica da odbijate da razgovarate o tome i da nastavljate da kršite Ustav apsolutno me dovodi u poziciju da smatram da je Predsjedništvo propalo kao tijelo i da u tom pogledu vaše emocije i vaša nastojanja da majorizujete Hrvate, a sada i Srbe na način na koji vi mislite da to treba da radite apsolutno je neprihvatljivo. Bosna ima šansu da opstane samo na Ustavu, a vi kršite odredbe Ustava pozivajući se na neka daleka saopštenja koja uopšte nemaju veze sa aktuelnom situacijom u Ukarjini. Vi ste doveli ovu zemlju u potpunu pat poziciju.

Želim vam sve najbolje u životu i radu, ja glasam protiv svih tačaka dnevnog reda i ovog trenutka napuštam sjednicu.”