Home Novosti BiH EVO ZAŠTO DODIK UDARA NA USTAVNI SUD BiH: “RS nema punu nadležnost...

EVO ZAŠTO DODIK UDARA NA USTAVNI SUD BiH: “RS nema punu nadležnost za…”

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, istakao je da ova odluka Ustavnog suda BiH predstavlja “ujdurmu” na Republiku Srpsku.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je na današnjoj 122. plenarnoj sjednici potvrdio da Republika Srpska nema apsolutnu nadležnost kada je u pitanju gradnja hidrocentrala na Drini, što je u manjem bh. entitetu označeno kao jedan od kapitalnih projekata, koji se vrši u kooperaciji za susjednom Srbijom.

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, tačnije 24 zastupnika, podnijela su apelaciju Ustavnom sudu BiH, u kojem traže njihovo očitovanje po pitanju rješavanja spora između Bosne i Hercegovine i njenog manjeg entiteta.

Ustavni sud BiH je donio djelimičnu odluku o dopustivosti i meritumu kada je u pitanju zahtjev 24 zastupnika PD PS BiH.

Važno je istaći da je Ustavni sud naredio Komisiji za koncesije BiH, da u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije, riješi spor između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, najkasnije tri mjeseca od dana dostavljanja odluke Ustavnog suda.

Apelacija je pokrenuta iz razloga što je Republika Srpska donijela Odluku o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesija putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korištenje hidroelektrana (HE) “Buk Bijela”, “Foča” i “Paunci” na rijeci Drini.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, istakao je da ova odluka Ustavnog suda BiH predstavlja “ujdurmu” na Republiku Srpsku.

On je danas najavio da će podnijeti krivične prijave protiv sudija Ustavnog suda BiH, a ovakva odluka je sasvim sigurno jedan od razloga za takvu najavu.

(SB)

Previous articleMilo Đukanović: Srpska crkva odgovorna za genocid u Srebrenici
Next articleČOVIĆ DIREKTNO ZAPRIJETIO: “Izborni zakon se mora promijeniti kako bi se uopće…!”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.